20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialS-a încheiat protestul de la Mina Băița, după opt zile de grevă

S-a încheiat protestul de la Mina Băița, după opt zile de grevă

Protestul de la Mina Băiţa s-a încheiat, miercuri, după opt zile de manifestații. Astfel, mineri  au renunțat la grevă, după ce Ministerul Economiei a dat asigurări că toate solicitările ortacilor sunt rezolvate, informează Mediafax.

„Protestul de la mina Băiţa s-a încheiat, miercuri, după ora 12.00. Au ieşit din subteran cele 55 de persoane care au protestat şi au încetat protestul cele 12 persoane care se mai aflau în greva foamei şi cele câteva zeci care protestau la suprafaţă. Am primit de la Ministerul Economiei adresa cerută, toate solicitările formulate sunt rezolvate, vom continua discuţiile pentru licenţa de exploatare a calcarului şi sperăm să o obţinem în două săptămâni. Activitatea revine la normal”, administratorul firmei private African Consolidated Resources, Gabriela Dobrotă.

Citește și: Ortacii de la Mina Băița continuă protestele, pentru a opta zi consecutiv

La rândul său, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Bihor, Gheorghe Pintea, a declarat că doi dintre protestatarii blocaţi în subteran au avut nevoie de îngrijiri medicale.

„Nu sunt probleme grave, doar că stând mai mult timp în subteran au avut nevoie de asistenţă medicală”, a spus Pintea.

Miercuri dimineaţă, Gabriela Dobrotă declara că speră ca protestul să se încheie în cursul zilei, după discuțiile purtate la Ministerul Economiei, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și după ședința Consiliului de Administrație de la societatea de stat Băița SA.

„Protestul de la Mina Băița sper că se va încheia miercuri, așteptăm un comunicat din partea ministrului Mihai Tudose de la Ministerul Economiei, după discuțiile purtate, marți, cu dânsul și la ANRM. Cei de la Băița SA s-au angajat, după ședința CA, să respecte contractul colectiv de muncă, iar directorul de la Băița SA, Ovidiu Dăescu, a fost demis”, spunea Dobrotă.

Protestul de la Mina Băița a fost declanșat în 25 august, minerii fiind nemulțumiți că ANRM a refuzat să elibereze o licenţă de exploatare a calcarului, în baza căreia oamenii să poată lucra.

Luni, la Mina Băiţa au început discuţii pentru rezolvarea situației, în prezența ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop. Pop a fost prezent la Băița, alături de oficiali ai Ministerului Economiei, unde a avut întâlniri cu reprezentanții firmelor care se ocupă de exploatarea calcarului și a intrat și în subteran, unde a discutat cu protestatarii.

„Au fost peste cinci ore de discuții cu toate părțile, am discutat și cu cei blocați în subteran și cu cei care protestează la suprafață. Din ce am constatat, a fost faptul că administratorul firmei de stat Băița SA nu a informat corect conducerea centrală despre ce se întâmplă acolo. Aceste lucruri se vor clarifica. Legat de condițiile de muncă ale minerilor, acolo este nevoie de investiții serioase”, sublinia Liviu Pop.

El considera că lucrurile s-au precipitat la Băița din partea uneia dintre firmele private, în condițiile în care, în 27 august, a fost depus la DNA un raport al Corpului de Control al ministrului Economiei, „privind anumite nereguli înregistrate în cazul unor vânzări de active și drepturi de licență de la firma de stat către o firmă privată”.

„Minerii își doresc un singur lucru, să muncească. În subteran sunt blocați angajați de la o firmă de stat și una privată, clar că pe linia firmei de stat lucrurile se rezolvă marți, iar acești angajați de la Băița SA nu mai au motive de protest. De cealaltă parte, cine are dreptul să lucreze mai departe sunt chestiuni care trebuie reglementate de ANRM, după care, dacă se rezolvă marți, minerii nu mai au motive să protesteze. Au contracte de onorat și eu mă bazez pe conștiința fiecăruia. Sunt optimist că lucrurile se rezolvă marți”, declara ministrul delegat pentru Dialog Social.

Astfel, Liviu Pop spunea că în cursul zilei de marţi erau prevăzute două întâlniri pentru rezolvarea problemelor, la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), respectiv o şedinţă a Consiliului de Administrație a societăţii de stat Băiţa SA.

Marți, la Mina Băița, erau blocați în subteran 55 de angajați de la societatea de stat Băița SA și de la firma privată African Consolidated Resources, iar alte 60 de persoane de la altă firmă privată, Băița Bihor SA, protestau la suprafață.

Dintre persoanele care protestau la suprafață, 15 – 14 bărbaţi şi o femeie – au intrat în greva foamei, fiind monitorizate de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Bihor. Marţi seară, trei persoane din cele 15 au renunţat la greva foamei, invocând motive de sănătate.

Cele mai citite

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...

Companiile aeriene datorează despăgubiri de 2 miliarde de euro pasagerilor din UE pentru zboruri întârziate sau anulate în această vară

Companiile aeriene din Uniunea Europeană ar trebui să plătească aproximativ 2 miliarde de euro despăgubiri pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de zboruri din...

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...
Ultima oră
Pe aceeași temă