2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialRusia vrea garanţii de la SUA pentru scutului antirachetă

Rusia vrea garanţii de la SUA pentru scutului antirachetă

SUA, nu NATO trebuie să garanteze că viitorul scut antirachetă din Europa nu va fi îndreptat împotriva potenţialului strategic rus, a declarat reprezentantul Rusiei la Alianţă, Dmitri Rogozin, relatează RIA Novosti.

Nu am cerut niciodato NATO garanţii juridice cu privire la apărarea antirachetă, pentru că sistemul ce va fi implantat în Europa nu va fi NATO, ci american. Este vorba despre un sistem ce va integra elemente de informaţii şi contracarare. SUA procedează în prezent la montarea acestor elemente în România, care a acceptat deja să găzduiască o bază americană”, a spus el.

Potrivit diplomatului, membrii europeni ai NATO au un rol secundar în acest proces.

“Europenii sunt mai mult figuranţi, care urmăresc pasiv cum Washingtonul îşi desfăşoară infrastructurile militare pe teritoriul lor sub pretextul că-i protejează în faţa rachetelor iraniene”, a spus, ironic, Rogozin.

“Iată de ce nu cerem garanţii juridice de la NATO”, a subliniat el.

“Cerem SUA să garanteze oficial că sistemele de apărare antirachetă nu vor fi îndreptate împotriva Rusiei”, a spus Rogozin, comparând Europa cu un garaj şi Washingtonul cu un şofer care îşi parchează maşina.

“Nu ne interesează opinia garajului, ci opinia şoferului”, a conchis Rogozin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă