26.5 C
Bucharest
Thursday, 21 September 2023
HomeSpecialRusia va vota pentru nou statut al Autorităţii Palestiniene la ONU

Rusia va vota pentru nou statut al Autorităţii Palestiniene la ONU

Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, va vota în favoarea acordării statutului de “stat observator nemembru” pentru Autoritatea Palestiniană la ONU, a anunţat miercuri Ministerul rus de Externe într-un comunicat, potrivit Mediafax.

“Aşa cum am anunţat în numeroase rânduri, Rusia va vota în favoarea acestei rezoluţii (…)”, a anunţat ministerul.

“Susţinerea acestei decizii la Adunarea Generală este dictată totodată de faptul că palestinienii nu consideră acest demers drept o alternativă a procesului de pace din Orientul Mijlociu, ceea ce este clar enunţat în proiectul de rezoluţie”, a adăugat diplomatul rus.

“La acest stadiu, trebuie să concentrăm eforturile internaţionale şi regionale în vederea reluării fără întârziere a negocierilor directe între palestinieni şi israelieni”, a mai anunţat ministerul.

Statele Unite vor vota împotriva demersului palestinian adresat Naţiunilor Unite.

Statele Unite au reiterat că vor vota, în cadrul Naţiunilor Unite, împotriva conferirii statutului de stat observator la ONU “Palestinei”, anunţă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Victoria Nuland.

Intenţionăm să votăm împotrivă. Credem că demersul palestinian este o eroare”, a subliniat Nuland.

“Suntem în totalitate împotriva acestei iniţiative”, a insistat oficialul american, în timp ce Marea Britanie se va abţine de la vot, iar Franţa, Spania şi Rusia vor susţine demersul palestinian.

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit miercuri, la New York, cu subsecretarul de Stat american Wiliam Burns şi cu emisarul special pentru Orientul Mijlociu, David Hill, cu o zi înaintea votului la ONU privind statutul “Palestinei”.

“Au discutat despre candidatura palestiniană pentru obţinerea statutului de stat observator la ONU. Poziţia americană faţă de acest subiect este cunoscută”, a declarat un diplomat, sub protecţia anonimatului.

Reprezentanţii Autorităţii Palestiniene, care este doar o simplă “entitate observatoare” la ONU, şi-au anunţat intenţia de a cere joi în faţa Adunării Generale a ONU statutul de “stat observator nemembru”.

Ei ar trebui să beneficieze de sprijinul unei majorităţi reieşite din rândul celor 193 de state membre ale ONU, dar se lovesc mai ales de opoziţia Statelor Unite şi Israelului. Din rândul ţărilor europene, Franţa a anunţat că va vota în favoarea rezoluţiei, în timp ce Germania va vota împotriva ei.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a anunţat încă de la 12 septembrie că Rusia va sprijini iniţiativa palestiniană sub orice formă.

Cele mai citite

Regina Camilla și Brigitte Macron, meci de ping-pong viral. Regina, probleme cu serviciul

Le match de ping-pong entre la reine Camilla et Brigitte Macron pic.twitter.com/6YDYmAnRes— BFMTV (@BFMTV) September 21, 2023  Regele Marii Britanii Carol al III-lea, soția...

Sărbătoare 21 septembrie – Zi mare în calendarul ortodox. Toți credincioșii trebuie să știe semnificația acestei zile

Pe data de 21 septembrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe doi sfinți importanți: Sfântul Proroc Iona și Sfântul Apostol Codrat. Aceștia au fost...

Tânăr de 21 de ani, REȚINUT de poliție după ce a fost prins de șapte ori fără permis în ultimul an

 Polițiștii din cadrul Biroului Rutier, din Drobeta Turnu Severin au depistat, în trafic, un tânăr, de 21 de ani, din comuna Vlădaia, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies