28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialRusia va aloca Transnistriei un ajutor financiar de 12 milioane de dolari

Rusia va aloca Transnistriei un ajutor financiar de 12 milioane de dolari

Rusia va aloca Transnistriei un ajutor financiar în valoare de 12 de milioane de dolari până la sfârşitul anului, a anunţat vineri preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Anatoli Kaminski, informează NewsIn.

Potrivit preşedintelui Sovietului Suprem de la Tiraspol, Anatoli Kaminski, reluarea ajutoarelor umanitare ruse pentru regiunea transnistreană a fost discutată în cadrul întâlnirii de la Moscova cu reprezentanţii Guvernului rus şi ai Consiliului de Securitate al Rusiei. Ajutorul financiar oferit de Rusia va permite Tiraspolului să mărească indemnizaţiile pensionarilor cu 15 dolari.

La jumătatea lunii iulie, cotidianul rus Kommersant scria că Transnistria a încetat să primească ajutor financiar din partea Rusiei, ajutor ce era oferit consecvent din anul 2008. Potrivit publicaţiei ruse, în contul bancar al organismului legislativ al regiunii transnistrene nu a fost transferată a treia tranşă a acestui an, destinată pensionarilor.

Presa rusă scria în iulie că Rusia a sistat asistenţa financiară pentru Transnistria, pe motiv că „autorităţile regiunii, în frunte cu Smirnov, trebuie să lucreze în interesele cetăţenilor, nu să-şi rezolve problemele de familie din contul asistenţei financiare oferite de Moscova”.

Purtătorul de cuvânt al Parlamentului transnistrean a precizat, la rândul său, că ajutorul financiar din partea Rusiei nu a fost alocat, deoarece Moscova are întrebări cu privire la transparenţa distribuirii ajutoarelor alocate Transnistriei din 2006.

Ulterior, Ministerul rus de Externe a declarat că ajutorul financiar pentru Transnistria va fi transferat în viitorul apropiat, menţionând că suspendarea temporară a asistenţei financiare nu avea caracterul unei demonstraţii politice, ci a fost îmbunătăţit mecanismul de finanţare, pentru a fi în conformitate cu caietul de sarcini şi pentru a preveni abuzurile.

Rusia reia asistenţa financiară pentru Transnistria cu o lună înaintea alegerilor legislative anticipate din Republica Moldova şi pe fondul pregătirilor pentru scrutinul legislativ care va avea loc în decembrie în regiunea transnistreană.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă