34.8 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialRusia susține că instalarea sistemelor antirachetă în Europa încalcă tratatul INF

Rusia susține că instalarea sistemelor antirachetă în Europa încalcă tratatul INF

Moscova acuza instalarea elementelor antirachetă în Europa subliniind că acest fapt reprezintă "o încălcare gravă" a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), acuză Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armamentului din Ministerul rus de Externe, informează Mediafax.

"Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare din anul 1987, care are o durată nedeterminată, rămâne valabil. Din păcate, partenerii noştri americani interpretează într-un mod foarte liber obligaţiile pe care le au în cadrul Tratatului INF şi comit încălcări grave şi masive care deja au devenit o practică recurentă. Încălcările includ teste cu sisteme antirachetă şi cu drone interzise prin Tratat", afirmă Mihail Ulianov, conform unui comunicat oficial.

"Există motive să credem că instalarea programată a sistemelor MK-41 (n.red. – echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) în Europa ar deveni o nouă încălcare flagrantă a Tratatului. Sperăm că dialogul iniţiat pe aceste teme va avea ca rezultat o revenire a Statelor Unite la respectarea deplină a angajamentelor asumate prin acest acord important", a precizat oficialul rus.

"De asemenea, avem preocupări din ce în ce mai mari privind conceptul Reacţiei Rapide la nivel Global (Prompt Global Strike), care se apropie de aplicare. Din ce înţelegem noi, obiectivul este stabilirea unor sisteme capabile să neutralizeze imediat elementele de apărare ale oricărei ţări care «nu intră în graţii», lăsând-o fără timpul sau posibilitatea de a reacţiona. Aceste eforturi sunt cu atât mai riscante cu cât sunt făcute în contextul unei politici care tinde spre exclusivitatea unei părţi şi spre o supremaţie militară covârşitoare, în cadrul planului de a dezvolta un scut antirachetă la nivel global", insistă oficialul rus.

La sfârşitul lunii iulie, Rusia avertiza că are "numeroase nemulţumiri" faţă de Statele Unite privind Tratatul INF. "Nemulţumirile se referă la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu rază scurtă şi lungă de acţiune şi în legătură cu fabricarea de către americani a avioanelor militare fără pilot, care intră în mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croazieră", argumenta Ministerul rus de Externe. Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticală (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost în centrul atenţiei în ultima perioadă, în contextul în care Statele Unite intenţionează să le instaleze în Polonia şi România în cadrul sistemului antibalistic. "Aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră cu rază medie, iar versiunea terestră poate fi considerată o încălcare directă a Tratatului INF", avertiza Moscova.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, Preşedinţia Statelor Unite a comunicat în august că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă