Diferenţele asupra Siriei și a Ucrainei au continuat să ducă spre o spirală descendentă a relaţiilor dintre Washinton și Moscova și decretul lui Vladimir Putin de suspendare a acordului ruso-american asupra eliminării plutoniului relevă degradarea relaţiilor bilaterale.
Anterior, SUA suspendaseră negocierile cu Rusia asupra unei încetări a focului în Siria, după distrugerea totală a celui mai mare spital din sectorul rebel al marelui oraș Alep într-un bombardament aerian și a continuării asalturilor rușilor care au transformat Alepul în „iadul de pe Terra“. Moscova a reacţionat imediat – a declarat că au fost oprite contactele militare cu SUA. Vladimir Putin a ieșit la rampă cu o decizie ce părea pregătită, semnând un decret care suspendă un acord din 2000 semnat personal cu Washingtonul asupra reducerii stocurilor militare de plutoniu, un acord convenit după sfârșitul Războiului Rece.
Regimul sirian, cu ajutorul Rusiei, duce o vastă ofensivă pentru preluarea acestei părţi a Alepului, cu bombardamente masive care au suscitat indignarea ţărilor occidentale. „Toată lumea este la capătul puterii cu Rusia“, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest. „Regretăm decizia Washingtonului“, a răspuns purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe subliniind că „După ce a eșuat să respecte acordurile pe care ele le-au negociat (SUA) acum încearcă să mute responsabilitatea (eșecului) asupra altuia“.
Din nou, Moscova nu recunoaște nimic
Moscova s-a felicitat de „marea eficacitate“ a loviturilor sale aeriene, a dezminţit orice bombardament asupra vreunui spital sau școală, în pofida acuzaţiilor occidentalilor. „Spitalul a fost vizat direct de raidurile aeriene“, a afirmat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, director al Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDH) și ONG-ul Syrian American Medical Society (SAMS) a precizat că „Spitalul M10, cel mai mare din Alepul de Est a fost distrus și nu mai este în serviciu în mod permanent“.
Putin a anunţat în mod neașteptat că Moscova se retrage din acordul semnat în 2000 cu Washingtonul privind controlul armamentelor în virtutea căruia cele două ţări urmau să reducă stocurile lor de poloniu de calitate militară. Decretul lui Putin evocă „o schimbare radicală în mediu, o ameninţare a stabilităţii strategice cauzate de acţiunile ostile ale SUA contra Rusiei și de incapacitatea Washingtonului de a-și îndeplini obligaţiile luate pentru eliminarea plutoniului după semnarea acordurilor internaţionale“.
Noua evoluţie nu este chiar o surpriză având în vedere că Rusia s-a declarat nesatisfăcută de modul în care SUA gestionează stocurile lor de plutoniu. Partea americană a decis că ar fi mai puţin costisitoare amestecarea materialelor nucleare cu alte produse. Rusia a insistat asupra faptului că SUA violează termenii acordului, care cere recurgerea la un reactor nuclear pentru transformarea plutoniului. Contrar procedeului unui amestec pus în practică de SUA, această metodă face ireversibil procesul de transformare. Prin acordul între SUA și Rusia semnat în 2000, cele două ţări s-au angajat să elimine fiecare 34 tone de plutoniu militar excedentare, provenite din perioada Războiului Rece, prin reciclare sub formă de combustibil MOX, cu uzaj civil. Acordul prevedea și construirea unei uzine de reciclare a plutoniului militar pe situl Savannah River, la Aiken, în Carolina de Sud, care nu a fost niciodată realizată.
„Război total“ în Siria
Acuzată de crime de război și de barbarie de o parte a comunităţii internaţionale, Rusia continuă să susţină regimul lui Bashar al-Assad și, potrivit experţilor, ţara condusă de Vladimir Putin utilizează toată puterea sa de foc pentru a ajuta regimul de la Damasc să recucerească Alep, estimând că este mai eficient să câștige o victorie militară decât să continue negocierile vagi cu Washingtonul. „Este război total, pentru că Moscova nu mai crede că Washingtonul ar fi capabil că facă ceva în Siria din lipsă de voinţă sau din incapacitate“, potrivit experţilor militari și diplomaţilor. Ei susţin că „fără Alep, Assad nu este decât un semi-președinte. Pentru a guverna cu adevărat, îi trebuie Alep“ și abia atunci președintele sirian se poate lăuda că ar controla toate orașele principale din ţară: Damasc, Alep, Homs, Hama. Rușii și sirienii vor să preia controlul Alepului și apoi să negocieze cu opoziţia.
Condiţiile lui Putin
Pentru a reveni în tratat, Kremlinul a pus condiţii – SUA vor trebui să ridice sancţiunile impuse Rusiei după intervenţia în estul Ucrainei și anexarea Crimeii, să plătească o indemnizaţie pentru aceste sancţiuni și să reducă prezenţa trupelor americane în Europa de Est la nivelul anilor 2000. Anularea legii Magniţki și ridicarea tuturor sancţiunilor împotriva persoanelor fizice și morale ruse, numite în lista Magniţki.