-0.9 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeSpecialRusia şi Ucraina au ajuns la o înţelegere pentru delimitarea platoului continental

Rusia şi Ucraina au ajuns la o înţelegere pentru delimitarea platoului continental

Rusia şi Ucraina au ajuns la un progres semnificativ în negocierile lor pentru delimitarea platoului continental în Marea Azov, a anunţat duminică ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit NewsIn.

“S-a ajuns la un progres calitativ semnificativ în problema Strâmtorii Kerci. Am ajuns la o înţelegere fundamentală cu liderii ucraineni în privinţa modului în care să rezolvăm această problemă”, a declarat Lavrov într-un interviu pentru Eho Moskvî.

Frontiera ucraineano-rusă în Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră, a rămas nedelimitată după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Ucraina a stabilit unilateral o graniţă maritimă cu Rusia în anii ’90, spunând că s-a bazat pe graniţa administrativă dintre cele două republici din perioada sovietică. Rusia a negat însă în mod repetat existenţa unor graniţe administrative sovietice şi a propus folosirea comună a Strâmtorii Kerci.

În vara anului 2003 a izbucnit o dispută între Rusia şi Ucraina referitoare la Insula Tuzla, din mijlocul Strâmtorii Kerci, în momentul în care Rusia a încercat să construiască un promontoriu care să lege insula de uscat. Ucraina a acuzat Rusia că îi acaparează teritorii.

Cele mai citite

Suveraniștii vor să lanseze lebăda albă în viitoarea baltă electorală

Blocul Suveranist Român a primit botezul în weekend. Șapte partide și-au unit destinul. Prin anunțul făcut de Eugen Orlando Teodorovici, la conferința de lansare...
Ultima oră
Pe aceeași temă