-0.3 C
București
marți, 31 ianuarie 2023
AcasăSpecialNou moment de tensiune între Moscova și Vest: Rușii și chinezii efectuează...

Nou moment de tensiune între Moscova și Vest: Rușii și chinezii efectuează un exercițiu militar de amploare în Marea Baltică

Rusia și China desfășoară zilele acestea un exercițiu naval comun de amploare, sub titulatura „Cooperarea Maritimă 2017”, considerat de presa occidentală un punct central al tensiunilor puternice dintre Moscova și Vest.    

Locul ales de cele două mari puteri pentru a-și etala forța militară poate fi considerat o provocare majoră la adresa SUA și NATO: Marea Baltică. Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice este extrem de important, având în vedere că șase țări membre NATO sunt riverane la Marea Baltică. Exercițiile navale ruso-chineze au fost programate în două etape: o etapă de coastă, între 21 și 24 iulie, și o etapă în largul mării, între 25 și 28 iulie. 

Potrivit cotidianului „New York Times”, ”toate părțile au părut dornice să evite inflamarea tensiunilor”, NATO a monitorizat exercițiile navale „ca o chestiune de rutină”, iar comandanții chinezi și ruși au insistat ca aceste exerciții să nu vizeze nici o țară terță.

Un parteneriat militar de cursă lungă

De mai bine de un deceniu, Rusia și China organizează exerciții militare în comun. Din 2012, cele două țări desfășoară exerciții navale. Ele folosesc parteneriatul militar pentru a transmite opiniei publice globale, în ciuda eforturilor Occidentului de a face acest lucru în diverse dispute internaționale. 

Potrivit unor oficiali, NATO avea, de câteva săptămâni, informații referitoare la manevrele militare ruso-chineze. De altfel, săptămâna trecută, navele Alianței au salutat vasele chinezești în timp ce se îndreptau spre Marea Baltică. De regulă, o problemă în relația NATO-Rusia a fost faptul că Moscova nu obișnu-iește să anunțe organizarea unor astfel de exerciții.

În opinia lui Piers Cazalet, purtătorul de cuvânt al -NATO, a apreciat că exercițiile navale din Marea Baltică „sunt un exemplu de capacități militare în creștere ale Chinei și de rolul său global tot mai important”.

Proiecția puterii Chinei

Cu toate că puterea navală a Chinei este în continuă expansiune, iar Marina se concentrează în principal pe mările din jurul Chinei, Beijingul și-a extins sfera de acțiune mult mai departe, aventurând în Marea Mediterană, în Marea Baltică și în alte mări îndepărtate, comentează ”The New York Times”.

La exercițiile navale din această săptămână au participat trei nave chinezești și aproximativ 10 nave rusești, conduse de la un centru de comandă comun situat în Baltisk, un port în enclava rusă Kaliningrad, care servește drept bază principală pentru Flota Baltică a Rusiei.

Cu acest prilej, comandanții navali ruși și chinezi au declarat că scopul principal al exercițiului a fost „pregătirea și îmbunătățirea procedurilor de cooperare pe mare”, fapt dezvăluit de ministerul rus al Apărării. Anul trecut, cele două țări au organizat un exercițiu naval comun în Marea Chinei de Sud. 

Tensiuni -chino-americane 

Tensiuni militare au izbucnit zilele acestea și între SUA și China. Duminică după-amiază, două avioane de vânătoare chineze J-10 au fost trimise pentru interceptarea, deasupra Mării Chnei de Est, a unei aeronave americane de recunoaştere de tip EP-3. Ulterior, China a cerut SUA să înceteze acţiunile militare „nesigure, neprofesioniste şi neprietenoase”, a relatat Agenţia Xinhua.

Pe de altă parte, forţele britanice au trimis marți un avion de vânătoare “Typhoon” pentru a intercepta două bombardiere ruseşti, care se apropiau de spaţiul aerian al NATO din apropierea coastelor României, a relatat cotidianul ”The Sun”.Avionul de vânătoare britanic a decolat de la Baza militară Mihail Kogălniceanu. Ulterior, bombardierele ruse şi-au schimbat direcţia spre sudul Mării Negre.

”A funcţionat aşa cum ne aşteptam. Am notat detaliile, am fugit spre aeronavă şi am decolat în timpul potrivit. Am observat că se întâmplă ceva şi apoi a venit foarte repede apelul şi am fugit pe uşă”, a declarat comandantul Lewis Cunningham.  

Focuri de avertisment în Golful Persic

Un incident a avut loc și în Golful Persic. O navă de luptă americană a tras focuri de avertisment spre un vas militar iranian, care s-a apropiat la mai puțin de 150 de metri, au dezvăluit oficiali militari americani, citaţi de CNN. Echipajul iranian nu a răspuns comunicaţiilor radio şi nici altor semnale ale navei americane. Oficialii americani au precizat că focurile de avertisment au fost trase pentru a evita o coliziune. Nava iraniană de patrulare  s-a îndepărtat la o distanţă sigură, dar a rămas în zonă.
 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite
00:00:47

Blinken îl întâlnește pe președintele Sisi din Egipt, în timpul turneului din Orientul Mijlociu

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a purtat discuții cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și cu ministrul de externe Sameh Shoukry luni...

Bogdan Aurescu: România va relua în 2023 misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice

România urmează să își reia, în 2023, participarea la misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice, a spus ministrul de Externe Bogdan Aurescu...
00:00:47

Blinken îl întâlnește pe președintele Sisi din Egipt, în timpul turneului din Orientul Mijlociu

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a purtat discuții cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și cu ministrul de externe Sameh Shoukry luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă