» Acum trei ani, Vasile Ernu lansa cartea "Nascut in URSS", ce facea cetateanului sovietic, care "bea totul si inca ceva pe deasupra", un portret suprarealist, fermecator, dar si credibil.
» Intre timp, cetateanul sovietic a nimerit in capitalism si s-a mutat pe internet. Un blog rusesc in limba engleza, cu peste 100.000 de vizitatori zilnic, e una dintre putinele portite, fara a vizita Rusia, catre un popor contradictoriu de la Gogol incoace.
In anii ’50, rusii construiau primul SUV din lume: Pobeda, o limuzina cu roti ca de tractor. In anii ’70, un tren cu reactie, cu motoare luate de la un avion, mergea pe caile lor ferate cu 300km/h. In anii ’80, Dior isi filma fotomodelele imbracate dupa ultima moda plimbandu-se prin Moscova in plin comunism, sub privirile socate ale trecatorilor. In ianuarie ’90, se faceau cozi kilometrice de oameni veniti din toata Rusia sa vada "perla capitalismului": primul McDonald’s deschis in Moscova cu aprobarea Partidului Comunist. De ce ar vizita cineva englishrussia.com?
"Pentru ca ceva misto se intampla zilnic pe 1/6 din suprafata Pamantului"
Asta nu se refera la stiri economice sau politice, ci la ceva mai apropiat de agenda omului de rand: masini de lux incendiate, parade militare, bautura de toate felurile (inclusiv traditionalele extrase din dizolvant, pasta de dinti si parfum), trenuri deraiate sau prinse in zapezi de 3 metri, cel de-al doilea razboi mondial, ultimele trenduri in droguri, arhitectura sau noi moduri in care tineretul isi petrece timpul liber. Cum ar fi sa sara de pe blocuri legati cu franghii, sa faca graffiti anticapitalist sau sa se arunce in fata trenului, in ultima clipa, pe burta, intre sine.
Iar combinatia e reusita: site-ul a atras peste 50 milioane de vizitatori in trei ani de activitate, iar acum are peste 100.000 in fiecare zi. Aproape jumatate din ei sunt din America si doar 1% din Romania. Fiecare subiect e intens comentat, pornind de la pareri ca "rusii sunt atat de inapoiati!" sau "asa ceva nu s-ar fi intamplat in perioada Uniunii Sovietice!" si ajungand pana la dezbateri cat se poate de serioase pe teme istorice. Multe controverse sunt departe de a fi transate.
Cum ar fi Uniunea Sovietica, inca unita pentru unii. English Russia nu publica doar intamplari din Rusia, ci acopera toata fosta URSS, in special tarile in care se vorbeste rusa (Ucraina, Belarus, Moldova, Kazakhstan si altele, spun ei). Sunt si articole in care apar scene din Romania, insa rareori se mentioneaza lucrul asta. Intamplarile sunt considerate tipice, iar majoritatea chiar sunt. Insa atitudinea oarecum uniformizata a deranjat pe multi vizitatori. Ucrainenii, in special, reactioneaza atunci cand sunt "asimilati" virtual rusilor.
Nu doar strainii au astfel de reactii. Un vizitator comenta: "Acest site e plin de informatii negative despre tara mea. Arata ca propaganda americana antisovietica din Razboiul Rece". Insa, departe de asta, majoritatea postarilor emana mandria de a fi rus, cu dese pauze de autoironie.
"Rusul se urca pe masa, bea vodka si se bate cu barmanii"
Dar sunt ele reprezentative pentru ce se intampla cu adevarat in Rusia? "Habar n-am", spune unul dintre creatorii site-ului. "Pur si simplu gasim informatiile faine sau nebunesti pentru care merita petrecut timpul pe site." Vasile Ernu vede mai mult: "E destul de rusesc, dar mai pentru occidentali. Ocidentul vrea sa-i vada pe rusi niste betivi si exotici. Atunci, rusii le arata asta. Un rus normal care intra in restaurant si nu bea un litru de vodka nu e rus, ci un banal occidental".
Acelasi lucru il face si Ernu cu "Nascut in URSS". Nu scoate rusul din cliseele romanului pentru care a fost ba frate, ba dusman, dar ii da culoare si complexitate. Iar stilul a fost si pentru el de succes: a luat Premiul pentru debut al Romaniei literare, Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania si a scos editia a doua a cartii, care vine cu un CD al trupei rusesti de rock Auktyon. "Rusul se urca pe masa, bea vodka si se bate cu barmanii. Cum si noi intram in aceasta logica, cred ca o sa placa povestea."
Bucurestiul, Mica Moscova
Nu doar ca ne place povestea, dar ne putem identifica intr-o buna masura cu ce se intampla in English Russia. Bucurestiul nu pare sa-si mai justifice porecla de "Micul Paris", dar face pasi repezi spre "Mica Moscova". Ii reflecta contrastele intre lux si saracie, nostalgii de inceput de secol, tensiunile intre paturile sociale si invazia masinilor si a reclamelor, neegalata in nici o alta capitala europeana. "Vizitatorii din Europa spun ca Moscova e singurul oras european in care poti vedea cate doua sau trei masini de peste 200.000 $ la fiecare colt de strada. Poate aminteste de tarile arabe. O diferenta ar fi ca masinile astea scumpe sunt inconjurate de Rusia insasi, unde salariul mediu al unui profesor de generala e 1.200 $ pe an."
Proprietarii masinilor, bogatii Rusiei, par verii din Est ai baronilor nostri: o serie de texte explica felul in care s-au imbogatit imediat dupa caderea comunismului din privatizarea corupta a fabricilor si proprietatilor statului. Iar pe alocuri, site-ul schiteaza o noua "lupta de clasa": raporteaza fidel ultimele incendieri de Lamborghiniuri, gaseste cei mai incovoiati de aur cocalari si cele mai roz pitipoance. "Intelectualul modest" versus "taranul imbogatit" e o confruntare care se da si in Moscova. De altfel, creatorii site-ului spun despre Romania ca a avut intotdeauna un fel de "drujba" cu Rusia. "si da, stim ce inseamna «drujba» in romana, dar in rusa inseamna «prietenie»."