Rusia s-a abținut și nu a votat reînoirea forţei UE în Bosnia şi Herţegovina (EUFOR Althea) în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunior Unite, denunţând o derivă euroatlantică similară celei din Ucraina. Totuși, rezoluția a fost adoptată cu restul de 14 voturi, însă este pentru prima dată de la crearea EUFOR Althea, în urmă cu zece ani, când reînnoirea acestei misiuni, care are loc în fiecare an, nu este aprobată în unanimitate, anunță Mediafax, care citează AFP.
Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a denunţat "un instrument menit să accelereze integrarea acestei ţări în Uniunea Europeană şi NATO". "Împingerea Bosniei în această direcţie prin intermediul unei rezoluţii sub capitolul 7 al Cartei ONU este pur şi simplu imposibil de acceptat", a afirmat el.
Capitolul 7 permite recurgerea la forţă în vederea aplicării deciziilor Consiliului.
Făcând în mod evident aluzie la Ucraina, Ciurkin a apreciat că "exemplele nefericite de presiuni externe în vederea impunerii unui viitor european abundă".
Misiunea Forţei UE în Bosnia este reînnoită anual prin intermediul unei rezoluţii a Consiliului de Securitate. În preambul, rezoluţia subliniază "că este important ca Bosnia şi Herţegovina să progreseze pe calea integrării euroatlantice".
De la începutul crizei din Ucraina, occidentalii şi Rusia se opun cu regularitate în Consiliul de Securitate, fiecare reuniune încheindu-se cu un dialog al surzilor, mai arată Mediafax.
Spre exemplu, săptămâna trecută, Moscova a blocat o declaraţie care condamnă alegerile separatiste din estul Ucrainei.