Cu trei saptamani inaintea Summitului NATO de la Bucuresti, aliatii sunt divizati asupra acordarii Planului de Actiune pentru Aderare (MAP) Ucrainei si Georgiei, primul pas in procesul aderarii, in conditiile in care Moscova ameninta cu recunoasterea republicilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud.
Cel mai puternic semnal de la Moscova a venit din partea ambasadorului rus la NATO, Dmitri Rogozin, care a lansat marti un ultimatum: "Daca Georgia adera la NATO, atunci Georgia va pierde republicile separatiste Abhazia si Osetia de Sud". Declaratia lui Rogozin a venit la mai putin de o saptamana de la decizia Kremlinului de a ridica toate restrictiile comerciale in relatia cu Abhazia. Aceasta hotarare venita cu numai cateva ore inaintea reuniunii de joi, 6 martie, a ministrilor de externe ai Uniunii Europene a trezit ingrijorarea UE. "Exista o preocupare si o neliniste sporite ca Rusia ar crea conditiile pentru recunoasterea Abhaziei", a declarat luni comisarul pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner.
Incercarea Moscovei de a opune interesele UE celor ale NATO pare sa functioneze. Mai multe tari europene, printre care Franta, Germania, Spania si Olanda, au exprimat deja rezerve fata de acordarea MAP celor doua tari ex-sovietice. Luni, dupa intalnirea de sambata cu Vladimir Putin, cancelarul Angela Merkel a dat de inteles ca se opune aderarii la NATO a Ucrainei si Georgiei, iar marti, in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul sau rus, Seghei Lavrov, ministrul de Externe francez, Bernard Kouchner, a declarat ca "incheierea unui parteneriat strategic intre Rusia si UE va fi una din prioritatile presedintiei franceze" care incepe pe 1 iulie. Potrivit analistului Vladimir Socor de la Fundatia Jamestown, Kouchner a subliniat chiar ca interesele UE, in special cele energetice, nu permit alienarea Rusiei.
Ieri, secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ca NATO nu a luat inca o decizie in privinta celor doua tari, in vreme ce presa de la Moscova evoca planuri de recunoastere a republicilor separatiste si de divizare a Ucrainei in patru entitati.
Presedintele rus, Vladimir Putin, va discuta relatiile NATO – Rusia la summitul de la Bucuresti, in aprilie.