29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialRusia, convinsă că nu există ameninţări care să justifice un scut antirachetă...

Rusia, convinsă că nu există ameninţări care să justifice un scut antirachetă în Europa

Moscova este convinsă că nu există şi nu vor exista ameninţări balistice pentru Europa care să justifice amplasarea unor elemente ale unui scut antirachetă în apropierea frontierelor Rusiei, a declarat marţi Andrei Nesterenko, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, relatează RIA Novosti în pagina electronică, potrivit Mediafax.

„Suntem convinşi că nu există în prezent ameninţări balistice pentru Europa şi nu întrevedem unele nici pe viitor, pentru amplasarea unui sistem antirachetă în apropierea frontierelor ruse”, se arată în comunicatul Ministerului rus pentru Afaceri Externe, citat de RIA Novosti.

„Analizăm îndeaproape esenţa acordurilor aprobate de şefii diplomaţiilor americană şi poloneză, care ‘ajustează’ acordul din august 2008”, a afirmat Andrei Nesterenko, adăugând că este „prematur să se tragă concluzii cuprinzătoare deocamdată”.

„Este dificil pentru noi să înţelegem despre ce este vorba, având în vedere că Rusia, spre deosebire de Polonia, nu mobilizează elemente ale unei infrastructuri strategice străine pe teritoriul său”, a declarat el, adăugând că nu există nici un semn al vreunei „reciprocităţi” în această situaţie.

El a adăugat că Rusia ar saluta disponibilitatea Statelor Unite şi a NATO de a „coopera cu Rusia pe picior de egalitate în construirea unei viitoare arhitecturi europene de apărare antirachetă”. „Cuvintele nu se potrivesc cu faptele în acest caz”, a adăugat el.

Statele Unite şi Polonia au semnat sâmbătă un protocol privind acordul Poloniei pentru instalarea unor componente ale viitorului scut antirachetă american din Europa. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a reamintit cu această ocazie că a invitat Rusia să participe la acest efort „pur defensiv”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă