10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialRusia celebrează printr-o amplă paradă militară victoria împotriva nazismului

Rusia celebrează printr-o amplă paradă militară victoria împotriva nazismului

O paradă militară, în cursul căreia vor fi prezentate rachete nucleare strategice şi la care vor participa peste 10.000 de militari, a început duminică dimineaţă, la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), în Piaţa Roşie din Moscova, pentru celebrarea victoriei împotriva Germaniei naziste, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Parada a fost deschisă de opt militari care au defilat purtând drapelul rus şi un steag sovietic, cu secera, ciocanul şi steaua comunistă.

Timp de mai mult de o oră, în Piaţa Roşie vor defila tancuri şi transportoare blindate de trupe şi vor fi prezentate rachete, iar zona va fi survolată de avioane, în cea mai amplă paradă militară organizată în Rusia de la destrămarea URSS.

Mai mulţi şefi de stat şi de guvern, printre care se numără cancelarul german Angela Merkel şi liderul chinez Hu Jintao, asistă la ceremonie, după ce preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi premierul italian, Silvio Berlusconi, şi-au anulat participarea, din cauza crizei cu care se confruntă zona euro.

Pentru prima dată, la parada din Piaţa Roşie participă şi militari din state membre NATO (Marea Britanie, Statele Unite, Franţa şi Polonia).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă