1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialRusia are o nouă rachetă balistică intercontinentală

Rusia are o nouă rachetă balistică intercontinentală

Rusia a întrprins joi cu succes un test cu o nouă rachetă balistică intercontinentală trasă de pe mare, a anunţat Ministerul Apărării, informează RIA Novosti, citat de NewsIn.

Submarinul nuclear Tula, care face parte din Flota Nordului, a lansat cu succes o rachetă balistică de tip Liner din Marea Barents în direcţia poligonului Kura, din Kamceatka, în Extermul Orient rus, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, colonelul Igor Konacenkov.

“Tirul s-a desfăşurat normal. La momentul prevăzut, ogivele rachetei şi-au atins ţinta din poligon”, a precizat oficialul.

Racheta de staţionare navală Liner este o rachetă balistică de ultimă generaţie având o ogivă cu încărcătură multiplă. Este mai puternică decât Bulava, care va echipa în curând submarinele nucleare ruse.

Liner reprezintă o versiune avansată a rachetei balistice cu lansare submarină şi propulsie solidă Sineva, aflată în serviciul marinei ruse. Are însă o rază de acţiune mai mare şi capacităţi consolidate de străpungere antirachetă. Potrivit dezvoltatorului rachetei, Centrul de Stat pentru Rachete, Liner poate avea patru focoase de tip mediu sau 12 de tip mic ori o combinaţie între acestea. Spre comparaţie, Bulava poate purta doar şase focoase de tip mic.

În urmă cu două zile, o sursă militară rusă declara pentru RIA Novosti că un prim test al unui prototip de rachetă balistică intercontinentală, efectuat la cosmodromul din Pleseţk, s-a soldat cu un eşec. “Imediat după lansare, racheta a căzut în zona cosmodromului. Nu s-au înregistrat victime sau pagube”, a spus sursa, care a refuzat să precizeze tipul rachetei.

Cele mai citite

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă