Rusia a declarat, duminică, că îndepărtarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu figurează în acordurile internaţionale şi a apreciat că este „imposibil de pus în aplicare”, relatează AFP, potrivit Mediafax.
„Partenerii noştri sunt convinşi că, în prealabil, este indispensabilă excluderea lui Bashar al-Assad din cadrul procesului politic”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de către agenţiile ruseşti.
„Este o condiţie preliminară pe care comunicatul de la Geneva (adoptat în iunie de către marile puteri) nu o conţine şi care este imposibil de pus în aplicare, deoarece acest lucru nu depinde de nimeni”, a adăugat el, la sfârşitul unei reuniuni, în Ucraina, cu omologul său ucrainean Leonid Kojara.
„Dacă se pune accentul pe excluderea preşedintelui sirian ca o condiţie preliminară, atunci preţul care se va plăti va fi, am mai spus deja, noi şi noi victime, iar cei care susţin această abordare trebuie să îşi asume responsabilitatea”, a mai spus el, apreciind că aceste condiţii preliminare fac „imposibil începutul unui dialog”.
Citeşte şi Washingtonul ACUZĂ: Preşedintele Bashar al-Assad este inuman şi iraţional
Lavrov a recunoscut că discursul preşedintelui sirian din 6 ianuarie, în care a propus un plan de ieşire din cele 21 de luni de conflict, prevăzând încheierea operaţiunilor militare şi apoi începerea unui dialog naţional sub egida propriului Guvern, nu va merge suficient de departe.
„Da, aceste iniţiative, fără îndoială, nu merg prea departe, ele nu par a fi serioase în ochii unora”, a apreciat el.
„Dar sunt propuneri. Dacă aş fi fost în locul opoziţiei, şi eu mi-aş fi prezentat, în schimb, ideile pentru a începe un dialog”, a adăugat el.
Planul lui al-Assad a fost condamnat de către occidentali şi a fost respins atât de opoziţia aflată în exil, cât şi de cea tolerată de către regim în Siria.
Moscova a insistat sâmbătă, la o zi după o reuniune la Geneva între adjunctul secretarului de Stat William Burns, adjunctul ministrului rus de Externe Mihail Bogdanov şi mediatorul internaţional al ONU şi Ligii Arabe Lakhdar Brahimi asupra importanţei planului de la Geneva, adoptat la 30 iunie de către Grupul de acţiune pentru Siria, care reuneşte marile puteri.
Planul prevede implementarea unui proces de tranziţie politică care să reunească toate părţile aflate în conflict, fără să facă referire la soarta lui al-Assad. El este promovat de către emisarul internaţional Lakhdar Brahimi.
Dar se pretează la interpretări diferite, Washingtonul apreciind că deschide calea erei „post-Assad”, în timp ce Moscova şi Beijingul, susţinătoare ale Damascului, afirmă că sirienii sunt cei care trebuie să îşi decidă viitorul.
Declaraţiile lui Lavrov intervin în timp ce Vladimir Putin s-a apărat recent de acuzaţii potrivit cărora l-ar susţine pe al-Assad „cu orice preţ” şi a admis că anumite schimbări sunt necesare.