1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialRusia a trimis un convoi de armament greu către Doneţk

Rusia a trimis un convoi de armament greu către Doneţk

Bastionul separatist din estul Ucrainei va primi întăriri formate din unități de armament greu la numai o zi după ce Uniunea Europeană a îndemnat Moscova să-şi retragă trupele. În schimb, luni dimneața, un convoi de armament greu se îndrepta spre oraș, transmite Mediafax, care citează AFP.

Jurnalişti AFP au văzut şase tancuri şi două blindate în apropiere de Şahtarsk, pe drumul către Doneţk. La Makiivka, lângă Doneţk, jurnalişti au văzut o coloană de 15 camioane fără numere de înamtriculare, dintre care 14 tractau tot atâtea tunuri de calibrul 122 milimetri. Ele se îndreptau către Doneţk.

Camioanele erau albe, mai puţin unul, în care se puteau vedea stive de lăzi de muniţie.

La Doneţk, tirurile de artilerie au continuat în noaptea de duminică spre luni, dar cu mai puţină intensitate decât în noaptea precedentă.

Avnd în vedere apropierea tirurilor de centrul oraşului, probabil că rebelii trag asupra forţelor de ordine ucrainene în apropiere de aeroport – scena unor confruntări armate intense de mai multe luni – de pe poziţii situate la periferia oraşului.

Situaţia de pe teren s-a degradat în mod brusc după alegerile separatiste de la 2 noiembrie, care au pus în discuţie acordurile de pace încheiate în septembrie între Kiev şi separatiştii proruşi cu participarea Moscovei şi OSCE.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a îndemnat duminică Moscova să-şi retragă trupele din estul Ucrainei şi să împiedice trimiterea oricăror întăriri suplimentare, catalogând "foarte îngrijorătoare" prezenţa unor tancuri, semnalată cu o zi înainte de către OSCE, în regiunile rebele, mai scrie Mediafax.

"Îndemn Rusia să-şi asume integral responsabilităţile în acest sens, inclusiv prin împiedicarea oricăror mişcări de trupe, armament sau combatanţi provenind de pe teritoriul său către Ucraina şi prin retragerea din Ucraina a tuturor trupelor, armamentului şi echipamentelor aflate sub controlul său", a subliniat ea.

Casa Albă şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea, duminică, faţă de intensificarea confruntărilor armate în regiunile separatiste ucrainene, subliniind că orice tentativă a rebelilor de a cuceri teritorii noi constituie o "încălcare flagrantă" a acordurilor de armistiţiu.

Cele mai citite

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă