3.5 C
București
luni, 6 decembrie 2021
AcasăSpecialRusia a pierdut definitiv navele portelicopter Mistral

Rusia a pierdut definitiv navele portelicopter Mistral

Federația Rusă a acceptat ideea că nu va mai primi niciodată navele portelicopter Mistral, comandate în Franța, a recunoscut un oficial de la Moscova, citat de agenția bulgară de știri Novinite.

“Rusia nu va lua navele, e un lucru cert”, a declarat Oleg Bochkaryov, adjunctul șefului Comisiei de Industrie Militară a Rusiei.

Comisia este instituția guvernamentală a Rusiei care coordonează industria de apărare.

Afacerea Mistral este blocată de peste un an de zile, după ce Franța a suspendat livrarea către Rusia a primei dintre cele două nave Mistral. Decizia Franței face parte din seria de sancțiuni adoptate de statele occidentale împotriva Rusiei, ca urmare a implicării sale în criza din Ucraina și a anexării peninsulei Crimeea.

Contractul dintre Franța și Rusia fusese semnat în anul 2011, înainte de izbucnirea crizei din Ucraina. Potrivit contractului, prima navă trebuia livrată Rusiei în toamna anului 2014, iar a doua navă – în a doua jumătate a anului 2015.

Rusia își propune acum să construiască două nave portelicopter în șantierele sale de la Marea Baltică, în locul celor două nave tip Mistral. Pe de altă parte, Rusia și Franța poartă negocieri asupra sumei de bani pe care Franța trebuie s-o plătească Rusiei, în schimbul celor două nave care nu vor mai fi livrate.

Rusia cere din partea Franței cel puțin 1,1 miliarde de euro. În schimb, Franța nu oferă decât 785 de milioane de euro și caută, în paralel, o altă țară căreia să-i vândă navele construite la comanda Rusiei.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Interdicțiile de călătorie au fost impuse prea târziu pentru a opri Omicron

Un expert britanic a spus că interdicțiile de călătorie au venit „prea târziu” pentru a face o „diferență materială” la un potențial val al...

Proteste violente la Bruxelles împotriva restricțiilor Covid

Mii de oameni au ieșit în stradă la proteste împotriva restricțiilor Covid, la Bruxelles. Acestea au devenit violente, iar autoritățile au fost nevoite să...

Summitul liderilor de partide conservatoare din Europa. AUR salută declarația finală

Summitul liderilor de partide conservatoare din Europa s-a desfășurat la Varșovia și s-a încheiat printr-o declarație comună. În România, partidul AUR salută această declarație. AUR...
Ultima oră
Pe aceeași temă