28.4 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialRus condamnat în SUA pentru că a încercat să exporte ”armament”

Rus condamnat în SUA pentru că a încercat să exporte ”armament”

Un cetățean rus a fost condamnat la 18 luni de închisoare şi trei ani de libertate supravegheată pentru că voia să exporte material de înaltă tehnologie pentru vedere pe timpul nopţii, relatează Mediafax, care citează AFP.

Condamnarea rusului intervine în contextul în care relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite se află la cel mai scăzut nivel, din cauza crizei din Ucraina şi războoiului din Siria.

Dmitri Ustinov a fost arestat în Lituania, la solicitarea Statelor Unite, în aprilie 2013, şi extrădat către statul american Delaware (est), în pofida protestelor Moscovei. El a pledat vinovat de acuzaţia că a vrut să exporte în mod ilegal acest echipament în iulie 2013.

Este vorba despre 17 dispozitive de vedere pe timpul nopţii, obiective şi camere pentru imagerie termică, în general montate pe căşti, vehicule, armament sau avioane fără pilot. Acest material este, potrivit legii americane, clasat ca armament, iar exportarea lui este interzisă, mai arată sursa citată.

Ustinov a petrecut deja 18 luni în detenţie şi va fi expulzat de pe teritoriul Statelor Unite după ce va fi eliberat, au precizat autorităţile judiciare americane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă