13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialRuleta ruseasca

Ruleta ruseasca

Potrivit saptamanalului turc Zaman, Ankara priveste cu tot mai multa ingrijorare prezenta americana in Marea Neagra. In timpul razboiului rece, Turcia a fost singura tara membra NATO riverana la Marea Neagra, ceea ce i-a permis sa faca jocurile in regiune. Pe de o parte sa ii tina pe americani afara, iar pe de alta sa ii tina pe rusi in sah.
Prabusirea Uniunii Sovietice, resursele energetice din regiunea caspica si acum aderarea Romaniei si Bulgariei risca sa modifice echilibrul intr-o zona cruciala din punct de vedere strategic, apreciaza Ankara.
Din punct de vedere militar, Ankara a refuzat cu succes Washingtonul, care dorea sa organizeze exercitii navale in Marea Neagra sub conducerea NATO, similare celor din Marea Mediterana, numite Operation Active Endeavour. In schimb, Turcia a propus si a reusit sa consacre exercitiile Black Sea Harmony la care au reusit sa coopteze anul trecut si Rusia.
Politic, aderarea Romaniei si Bulgariei a avut drept consecinta emanciparea Ucrainei si Georgiei de sub tutela Moscovei.
Pe plan energetic, jocul este simplu: Rusia doreste sa mentina statele central-asiatice inchise in propria sa sfera de influenta, americanii vor sa le deschida spre apele internationale si deci spre comertul international (conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan fiind cel mai bun exemplu), iar Turcia – care le numeste republici turce – joaca si cu rusii, si cu americanii. Pentru a vedea cine are mai mult succes, scrie un alt comentator turc in Turkish Daily News, ar trebui sa urmarim discursul furios antiamerican al presedintelui Putin la conferinta pentru securitate de la München, cand acesta s-a apropiat periculos de mult de retorica razboiului rece.

Montreux

Motivul pentru care Turcia doreste sa tina Statele Unite cat mai departe de Marea Neagra il reprezinta celebra Conventie de la Montreux privind regimul stramtorilor turce Bosfor si Dardanele din 1936. Conforma acesteia, Turcia are controlul total al celor doua stramtori, pe care s-a obligat sa le deschida total in timp de pace vaselor straine. O prezenta americana mai mare ar putea constitui o amenintare la adresa Conventiei de la Montreux, SUA putand invoca Conventia ONU asupra Legii Marii.

Strategie

Potrivit revistei Jane’s Defense, Pentagonul si-a definitivat anul trecut prima strategie pentru zona Marii Negre. Aceasta cuprinde crearea unor sisteme regionale integrate de supraveghere maritima, raspunsurile in caz de criza si garantarea securitatii frontierelor statelor riverane. O parte importanta este dedicata securitatii maritime a Turciei.

Cele mai citite

Șoferiță de 25 de ani, decedată într-un accident cumplit

O şoferiţă în vârstă de 25 de ani a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Târgovişte, după ce a pierdut controlul asupra...

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...

Creșterea cererii pentru vacanțe exotice în rândul turiștilor români. Destinațiile aflate în topul preferințelor

Thailanda, Zanzibar, Maldive și Republica Dominicană devin din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români, având în vedere că cererea pentru vacanțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă