13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRosia Montana Gold Corporation a inaugurat cartierul de locuinte construit la Alba...

Rosia Montana Gold Corporation a inaugurat cartierul de locuinte construit la Alba Iulia

» Compania romano-canadiana "Rosia Montana Gold Corporation" (RMGC) a realizat primul pas din procesul de derulare a proiectului minier din Muntii Apuseni, care va genera 4 miliarde de dolari pentru Romania. La Alba Iulia a fost inaugurat un nou si modern cartier de locuinte in care se vor muta o parte din familiile ale caror proprietati vor fi afectate de viitoarea exploatare miniera.

110 familii din rosia montana si 15 familii din Abrud au fost de acord sa isi vanda casele de la munte si sa se mute la Alba Iulia. Localnicii au avut de ales intre opt proiecte de case, a caror suprafata variaza intre aproximativ 60 si 162 de metri patrati. Inainte de construirea acestora, in cartierul Recea, care se intinde pe o suprafata de 24 de hectare, a fost dezvoltata infrastructura – retelele de apa, gaz, curent si canalizare –, realizata integral subteran. Investitia totala a fost de 32 milioane de dolari. Cartierul include peste 13 kilometri de trotuare si drumuri, iar intreaga infrastructura a fost predata Primariei Alba-Iulia. Potrivit reprezentantilor RMGC, peste 80 de case au fost deja predate proprietarilor, cateva dintre ele nefiind inca terminate. "Speram ca evenimentul de astazi (n.r. – 26 mai a.c.) sa fie o dovada cat se poate de concreta a faptului ca actionam cu responsabilitate in orice activitate in care ne implicam. Ne pasa de oameni si de viitorul lor.

 

Ne dorim sa construim cea mai moderna mina din Romania, avem capacitatea sa o facem si ne vom dedica in continuare acestui scop", a declarat directorul general al RMGC, Dragos Tanase. Oamenii nu s-au mutat inca in noul cartier, dar urmeaza ca in cel mai scurt timp sa-si aduca toate lucrurile si sa inceapa efectiv viata la oras. Desi toti sunt constienti de faptul ca sa-ti lasi casa si locurile natale nu e cel mai simplu lucru, ei sunt increzatori ca au luat cea mai buna decizie atunci cand au ales sa-si vanda proprietatile din Rosia Montana catre companie si sa primeasca in schimb o casa la Alba Iulia.
Intre anii 2002 si 2008, compania a achizitionat 78 la suta din totalul proprietatilor rezidentiale din zona industriala a proiectului. Un sfert din comuna Rosia Montana va fi zona industriala, iar pentru aceasta trebuie achizitionate in total 974 de gospodarii. RMGC a cumparat pana in prezent 800 de gospodarii, cu circa 80 milioane de dolari. Procedura de achizitie a fost sistata si va fi reluata o data cu deblocarea proiectului. Procesul de stramutare a costat aproximativ 110-115 milioane de dolari. "Noi credem ca o sa convingem toata lumea sa ne dea proprietatile. 90 la suta din localnici sunt in favoarea acestui proiect", a declarat directorul general, Dragos Tanase.

 Piatra Alba, din comuna Rosia Montana, este un alt loc unde va fi derulat un proiect imobiliar. RMGC intentioneaza ca la Piatra Alba sa construiasca un nou centru de comuna, pentru care momentan au fost incheiate circa 30 de contracte de stramutare, insa pe acel teren pot fi construite 400 de case.

Proiectul minier, blocat la Ministerul Mediului
Proiectul Rosia Montana este blocat din septembrie 2007, cand Ministerul Mediului a suspendat procedura de emitere a autorizatiei de mediu, ca urmare a anularii in justitie a certificatului de urbanism emis de Consiliul Judetean Alba. Ulterior, RMGC a dat in judecata Ministerul Mediului, iar procesul se judeca la Curtea de Apel Bucuresti. Mai multe organizatii ecologice se opun investitiei si au contestat in justitie toate actele administrative emise de autoritatile locale, judetene si nationale. Directorul general al RMGC a declarat ca nu exista nici o baza legala pentru blocarea proiectului. "Noi cerem Guvernului sa analizeze proiectul. Ministrul Mediului a spus ca vine in vizita la Rosia Montana pentru a vedea despre ce e vorba", a spus Tanase. In total, in timpul constructiei minei vor fi create 2.300 de locuri de munca, iar in perioada de operare – 800, prioritate avand locuitorii Rosiei Montane.

» Investitii de 350 milioane dolari
Gabriel Resources a investit pana in prezent in Romania aproximativ 350 milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectului minier. Constructia proiectului va costa 880 milioane de dolari, iar pentru a se finaliza faza de avizare va mai fi investit un miliard de dolari, investitia totala fiind de 1,8 miliarde dolari. In doi ani ar urma sa fie construite minele de exploatare, 16 ani va dura exploatarea, iar in alti sapte ani vor fi inchise minele si zona va fi reabilitata. Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este o companie infiintata in anul 1999, in judetul Alba, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva, cu 19,3 %, Gabriel Resources, cu 80%, si alti actionari minoritari, cu 0,7%. Gabriel Resources este o companie miniera cu sediul in Canada, unde este listata la Bursa din Toronto.

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă