29 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăSpecialRosen Plevneliev, președintele Bulgariei, acuză Rusia că este un stat naţionalist şi...

Rosen Plevneliev, președintele Bulgariei, acuză Rusia că este un stat naţionalist şi agresiv

Rosen Plevneliev, președintele Bulgariei, acuză Rusia că este un stat naţionalist şi agresiv, într-un interviu pentru presa germană care urmează să fie publicat sâmbătă, cu o zi înaintea alegerilor parlamentare din cea mai săracă ţară UE, informează Mediafax.

"Rusia este un stat naţionalist şi agresiv", denunţă şeful statului bulgar, într-un interviu acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), potrivit unui fragment din material difuzat vineri.

Rusia "trebuie să înveţe să aibă parteneri, nu vasali şi supuşi", continuă el, apreciind că preşedintele Vladimir Putin duce "o politică din secolul al XIX-lea", referindu-se la conflictul din Ucraina şi la tentativele Moscovei de a exercita o influenţă politică şi economică asupra Bulgariei, în opinia sa.

Liderul rus afirmă că doborârea Zidului Berlinului şi dipariţia Uniunii Sovietice au fost o catastrofă, iar "din aceasta rezultă o interpretare a Istoriei care contrazice Europa şi valorile ei", dă asigurări preşedintele bulgar.

"În lumea preşedintelui Putin este în continuare ca în secolul al XIX-lea, când existau mari puteri şi o periferie care trebuia să se plieze", continuă Plevneliev.

În Bulgaria, preşedintele are doar o funcţie onorifică. Potrivit Constituţiei, el reprezintă Bulgaria în relaţiile internaţionale, însă politica este stabilită de către Guvern.

După 18 luni de la manifestaţiile care l-au îndepărtat de la putere, Boiko Borisov, care a fost cel mai puternic om din Bulgaria, se pregăteşte să câştige alegerile de duminică, într-o ţară care cumulează mai multe crize – o economie în pană, sărăcie, corupţie – şi este afectată de o instabilitate politică profundă.

Cele mai citite

Panică la intrarea în Orășelul Copiilor din Capitală -Update

Un geamantan a fost abandonat în apropiere de Orășelul Copiilor. Oamenii s-au panicat de frica unei amenințări cu bombă și au chemat poliția. Mai multe...

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, despre strategia americanilor în țara noastră

Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, a declarat la Digi 24 că prezența americană în România trebuie să fie mai robustă, având în...

Lovitură pentru comercianți. În cazul discounturilor trebuie să afișeze cel mai mic preț din ultima lună

De astăzi, toţi comercianţii trebuie să afişeze la raft cel mai mic preţ pe care l-au practicat în ultimele 30 de zile pentru produsele...
Ultima oră
Pe aceeași temă