0.3 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecial"RomTelecom a intrat in panica"

“RomTelecom a intrat in panica”

Piata telecomunicatiilor din Romania a atins 2,997 miliarde de euro in 2005 si va ajunge la patru miliarde de euro la finele acestui an, a declarat ieri Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

In mod firesc, o asemenea valoare este legata de o efervescenta la fel de mare. In aceste zile piata a fost, insa, parca mai animata decat oricand. Incepand cu surpriza resimtita de toti cei din domeniu cand s-au anuntat castigatorii ultimelor doua licente 3G si continuand cu atacul neasteptat al RomTelecom vizavi de politica dusa de ANRC in cazul sau, agitatia respectiva a culminat cu incercarea de lamurire a tuturor acestor chestiuni de fata cu toti reprezentantii europeni ai autoritatilor de reglementare care au fost prezenti la Bucuresti la conferinta “Comunicatii europene in Romania”.

Infrangerea Cosmote, o surpriza si pentru organizatori

Rezultatul licitatiei pentru ultimele doua licente 3G a luat prin surprindere pe toata lumea, deoarece nimeni nu se astepta ca operatorul indelung mediatizat si asigurat de sprijinul statului, COSMOTE, sa piarda ceea ce toata lumea credea sigur ca o sa primeasca. “Nici mie nu mi-a venit sa cred cand am vazut punctajul rezultat, a declarat Catalin Marinescu, presedintele Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei. Nu pot sa spun, si doar ca o parere personala, ca operatorul a inaintat o oferta atat de slaba fie pentru ca a fost prea sigur ca nu o sa intre in competitie cu nimeni, fie pentru ca nu a dorit sa castige”. Castigatorul-surpriza a fost Grupul RCS&RDS, care nu are nici un fel de referinte in domeniul telefoniei mobile. Intrebat daca chiar crede ca acest grup va fi si cel care va implementa reteaua 3G, Catalin Marinescu a mai spus ca, din punctul sau de vedere, acest lucru nu conteaza, important fiind faptul ca cetatenii romani sa beneficieze de serviciile stipulate, indiferent de cine le furnizeaza.

Dupa aderare, ANRC va reevalua piata

Ecoul acestei vesti a fost insa rapid estompat de atacul pornit de RomTelecom impotriva ANRC. A fost randul presedintelui acestei institutii sa fie luat prin surprindere, dupa o perioada de acalmie in care lucrurile pareau a se fi linistit si procesele sa-si urmeze cursul obisnuit. Reprezentantii RomTelecom au lansat insa atacul de la Predeal acuzand ANRC de o politica neadaptata realitatilor din Romania, ce aduce pierderi de milioane de dolari operatorilor, precum si de favorizarea nejustificata a celorlalti competitori – mobili si alternativi – in detrimentul operatorului national de comunicatii fixe. Surprins de virulenta acestor acuzatii, dupa ce a spus ca nu doreste sa intre intr-un razboi al declaratiilor de presa, Dan Georgescu s-a vazut nevoit sa explice, in fata omologilor sai europeni, logica masurilor pe care le-a luat institutia pe care o conduce.
Recunoscand ca unele dintre acestea au fost luate sub presiunea aderarii, Georgescu a promis ca imediat dupa 2007 piata va fi reevaluata pentru a vedea ce masuri de corectare se impun a fi luate. “La doi ani dupa liberalizarea pietei de telefonie fixa, nu era nici un fel de competitie, asa ca s-a impus luarea unor masuri ferme, asa cum ne-a cerut-o si Uniunea Europeana, a adaugat Dan Georgescu. Eram in mijlocul procesului de aderare si ar fi fost periculos sa nu dam importanta avertismentelor. Din 2007, vom putea avea mai multe de spus. Dar, parerea mea este ca RomTelecom a intrat in panica, altfel nu-mi explic acesta iesire in mijlocul unui intreg proces de consultari reciproce pe care il parcurgem in prezent…”

Cele mai citite
00:01:28

Fostul lider din Peru, Alberto Fujimori, a fost eliberat din închisoare după 16 ani

Fostul președinte peruan Alberto Fujimori, care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru încălcarea drepturilor omului, în timpul deceniului lui de...

Nu mai sunt bani pentru constructori! Guvernul își cere scuze pentru sutele de milioane de lei datorii

Un document semnat de către Ioan Cristian Haiduc, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, prezintă dimensiunea bătăii de joc a Guvernului la adresa...

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă