2.4 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialRomii din Ţăndărei, capii unei reţele de traficanţi din Franţa

Romii din Ţăndărei, capii unei reţele de traficanţi din Franţa

Romii din Ţăndărei au plecat în Franţa ca să facă bani. Au pus bazele unei „şcoli de copii hoţi” şi câştigă sute de mii de euro în fiecare an. Reţeaua de traficanţi s-a întins ca o pânză de păianjen între România şi Franţa şi produce lunar mii de euro, potrivit Le Figaro.

Unul dintre şefii reţelei, Remus Stoian, în vârstă de 40 de ani, a fost judecat şi condamnat în Franţa. Stoian trebuie să facă cinci ani de închisoare pentru acuzaţia de exploatare a minorilor şi instigare la furt. El a făcut recurs însă pentru a i se miscşora pedeapsa.

Recursul a avut loc, vineri, la Tribunalul din Paris. Pus în faţa dovezilor, a interceptărilor telefonice, Stoian a negat cu vehemenţă orice implicare. Alături de el, în boxa acuzaţilor, mai stau alţi trei complici, scriu jurnaliştii de la ziarul francez.

Sistem mafiot, întins pe teritoriul a două ţări

Recursul lui Stoian are replică: Parchetul francez a făcut de asemenea apel, deoarece a considerat că pedeapsa membrilor reţelei este prea mică.

Jurnaliştii francezi scriu că şefii reţelei, Remus Stoian, Palos Constantin şi mai mulţi membri ai unei singure failii, Radu, locuiau în taberele de romi de la periferia Parisului. Din tabără conduceau o „reţea criminală internaţională, al cărei scop era să aducă în Franţa minori, care să fure”, potrivit anchetatorilor. Totul era bine organizat, fiecare echipă de hoţi răspundea în faţa unui şef care vindea locurile de „pradă” noilor veniţi.

În anul 2009, poliţiştilor francezi le-a fost atrasă atenţia de o serie de atacuri efectuate după aceeaşi metodă. O mână de copii şi adolescenţi se strângeau în jurul unei persoane – de cele mai multe ori o femeie – care se afla la bancomat. Pentru a-i atrage atenţia, copiii îi întindeau un ziar spre vânzare sau o întrebau ceva, astfel încât să îi fure banii. Dacă victima punea rezistenţă, risca să fie lovită.

Deşi se ascundeau în spatele mai multor nume false, camerele de filmat instalate deasupra bancomatelor au permis identificarea minorilor.

Într-o conversaţie telefonică, prezentată ca dovadă la Tribunal şi citată de le Figaro, Remus Stoian, explică modul de operare: „Ai nevoie de 4-5 persoane care să muncească pentru tine, fiecare dintre ei îţi aduce 100-150 de euro pe zi. Poţi să strângi şi 3000 de euro într-o lună.”

Dovezile prezentate la tribunal au dezvăluit că Stoian avea o grupare de cel puţin 20 de minori care furau pentru el.

Percheziţiile poliţiştilor francezi au scos la iveală mari sume de bani, bilete de avion pe ruta Paris-Bucureşti, mandate pentru transfer bani în România. Din mărturiile copiilor, sumele pe care le strângeau se ridicau la 100.000 de euro, dar cifrele reale sunt mult mai mari, potrivit unei surse judiciare citate de Le Figaro.

Anchetatorii au descoperit că apropiaţi ai traficanţilor au investit în imobiliare, iar în Ţăndărei, satul natal al lui Stoian, vilele s-au ridicat peste noapte.

Autorităţile franceze susţin că peste 200 de minori de etnie romă, proveniţi din România, sunt exploataţi. În prezent, poliţia desfăşoară mai multe anchete pentru a da de urma traficanţilor.

 

Cele mai citite

Israel: Liderul opoziției îngrijorat de restrângerea libertății presei

Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, şi-a exprimat miercuri temerile cu privire la o serie de propuneri guvernamentale despre care crede că vor restrânge şi...

Consilier securitate națională Casa Albă: SUA are muniție insuficientă în cazul unui conflict cu China

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat miercuri că Statele Unite ar putea rămâne rapid fără muniţie în cazul...

Italia a despăgubit în premieră victime ale crimelor naziste

Italia a plătit pentru prima dată despăgubiri victimelor crimelor de război naziste, dându-le 800.000 de euro moștenitorilor unui bărbat ucis într-un masacru civil din...
Ultima oră
Pe aceeași temă