38.4 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialROMEPS: “Doar pe patru din cinci şantiere din Bucureşti se foloseşte polistirenul...

ROMEPS: “Doar pe patru din cinci şantiere din Bucureşti se foloseşte polistirenul recomandat pentru termoizolaţii”

Asociaţia Poducătorilor de Polistiren Expandat din România – ROMEPS a demarat, odată cu venirea toamnei, o monitorizare a lucrărilor de termoizolaţii care se fac la blocurile din Bucureşti.

“Din evaluarea noastră reiese că în prezent doar pe patru din cinci şantiere din Bucureşti se foloseşte polistirenul recomandat pentru termoizolaţii. Excepţiile le-am întâlnit la şantiere care nu sunt foarte vizibile din străzile mari sau se află în zone mai dosite.

Deşi situaţia nu este în regulă, ne aşteptam să găsim o realitate mult diferită în teren, date fiind şi rezultatele negative din evaluările pe care le-am făcut în primăvară la nivel naţional. Beneficiarii au început să fie mult mai atenţi la calitatea polistirenului aplicat pe faţade, astfel că mulţi constructori nu prea mai au cum să fenteze caietele de sarcini.

În plus, avem informaţii că autorităţile au demarat controale pe şantiere, fapt ce a mai redus din fraude. Facem un apel în continuare către toţi beneficiarii de lucrări de termoizolaţii la construcţii noi sau la blocuri vechi să caute eticheta pe baxurile de polistiren şi să citească codul tehnic al produsului.

Pentru termoizolare toate caietele de sarcini recomandă polistiren de 10 cm, EPS 80, cu menţiunea tehnică pe etichetă: CS (10) 80”, declară Marin Cruţescu, director executiv ROMEPS.

Se recomandă tuturor beneficiarilor de lucrări de termoizolare să verifice cu atenţie calitatea materialelor folosite, dar şi modul în care acestea sunt aplicate. “În mod normal, dacă pe fiecare şantier dirigintele şi-ar face treaba, atunci nu ar mai exista probleme legate de materiale neconforme sau de aplicare greşită.

Din acest motiv este nevoie de o minimă supraveghere din partea beneficiarului, nefiind necesară o documentare tehnică foarte aprofundată pentru ca acesta să-şi dea seama unde se greşeşte.

După anunţurile făcute în presă legate de evoluţia vremii din această iarnă, avem semnale că în următoarea perioadă se vor înmulţi considerabil lucrările de termoizolare la blocuri şi case. Aşa că, încă odată, mare atenţie la materiale şi la felul în care sunt ele aplicate”, precizează Marin Cruţescu.

ROMEPS pregăteşte deasemenea o serie de documente tehnice care vor fi transmise autorităţilor, dar şi companiilor, cu privire la metodele corecte de aplicare a polistirenului, dar şi la standardele calitative pe care trebuie să le îndeplinească acest material atunci când este folosit în lucrări de termoizolaţii.

“Ne dorim ca aceste documente să devină referenţiale tehnice în piaţa construcţiilor şi chiar standarde sau normative. Calitatea slabă a materialelor folosite până acum şi a lucrărilor slabe se va vedea într-un an-doi, din acest motiv credem că în aproximativ trei ani se va produce un salt calitativ pe piaţa de polistiren.

La această situaţie vor contribui documentaţiile pe care le vom lansa în următoarea perioadă. Un exemplu de standard pe care ne dorim ca piaţa să-l asimileze este trecerea de la polistirenului de 10 cm, recomandat în prezent pentru faţade, la grosimi de 12-15 cm, aşa cum se întamplă în statele europene, unde se folosesc chiar şi grosimi de 20 cm la polistirenul pentru termoizolare”, menţionează Marin Cruţescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă