2.1 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialRomanii vor cheltui cu 85% mai mult pentru sanatate pana in 2012

Romanii vor cheltui cu 85% mai mult pentru sanatate pana in 2012

Cheltuielile alocate pentru sanatate pe cap de locuitor vor creste cu 85% pana in 2012, comparativ cu nivelul din 2007, pe masura ce Romania isi va alinia sistemul sanitar la cel al Uniunii Europene, iar veniturile si consumul de servicii medicale se vor majora – se arata intr-un studiu realizat de Deloitte si citat de Mediafax.

 

"Cheltuielile totale alocate sanatatii au fost, in 2007, de circa 5,1% din PIB, aproximativ 8,2 miliarde de dolari, nivel scazut chiar comparativ cu standardele din Europa Centrala. Cheltuielile anuale din acest domeniu vor creste gradual, pana la circa 5,4% din PIB pana in 2012, in continuare sub nivelul mediu din UE, de 9,4% din PIB", se arata in studiul Deloitte.

Analistii noteaza ca mare parte a cheltuielilor sunt facute, in mod oficial, prin sistemul asigurarilor obligatorii de sanatate, insa platile neoficiale au inca o pondere ridicata. Piata de servicii medicale din Romania este privita ca fiind "relativ subdezvoltata", iar perspectivele de crestere sunt moderate. "Perspectivele sunt moderate, piata are inca dimensiuni reduse, dar Guvernul incurajeaza infiintarea de unitati private de sanatate" – mentioneaza documentul.

Analistii amintesc ca Romania a fost unul dintre ultimele state candidate la UE care a introdus un sistem bazat pe asigurari de sanatate, acesta fiind introdus in 1998.
Deloitte considera ca perspectivele de crestere sunt ridicate, pe termen mediu, pentru sectorul de profil din Europa Centrala, avand in vedere decalajul fata de statele din zona euro. Astfel, in timp ce in tarile care au adoptat moneda europeana cheltuielile pentru sanatate reprezentau, in urma cu doi ani, 9,4% din PIB, in Europa Centrala ponderea era de 6%.

Cheia dezvoltarii sistemelor de sanatate o reprezinta parteneriatele publice-private, in cadrul carora furnizorii privati de astfel de servicii sa poata primi contravaloarea serviciilor prestate din fonduile nationale de asigurari de sanatate, se mai arata in studiu.

Cele mai citite

Iohannis sesizează CCR cu privire la modificările prevăzute pentru legea eroilor Revoluției

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra actului normativ privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului...

Pe ce cheltuie CE Oltenia 1 milion de euro

Complexul Energetic Oltenia a alocat un buget de peste un milion de euro pentru închirierea de utilaje și echipamente de construcții și de lucrări...

Este oficial: România nu intră în Schengen în acest an

Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an, a transmis miercuri seara pe Facebook, europarlamentarul Eugen Tomac, precizând că pe 5 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă