1.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialRomanii, tot mai nemultumiti de directia in care merge tara

Romanii, tot mai nemultumiti de directia in care merge tara

Raportul national al Eurobarometrului 70, publicat marti, arata ca in Romania 34% dintre oameni credeau, in octombrie 2008, ca tara se indreapta intr-o directie gresita, adica o proportie aproape dubla fata de luna martie (18%), semn de acuta nemultumire in legatura cu sistemul institutional.

"Faptul ca, din martie pana in octombrie 2008, proportia  celor nemultumiti fata de directia in care merge tara aproape s-a dublat, de la 18% la 34%, este un semn de accentuare a nemultumirii romanilor fata de mersul institutiilor si fata de schimbarile institutionale", a comentat sociologul Dumitru Sandu, autorul raportului national efectuat pe baza Eurobarometrului 70.

Mai exact, la nivelul Romaniei, numai 25% dintre cei intervievati au incredere in justitia din Romania, fata de o medie de 48% in UE si de 24% in Bulgaria si tarile baltice. Si increderea in Parlament este scazuta, de numai 19%, in timp ce media europeana este de 34%. In schimb, media Bulgariei si a tarilor baltice este de numai 11%.

Sociologul Dumitri Sandu considera ca aceasta nemultumire este in stransa legatura cu dinamica migratiei din Romania. "Determinarea institutionala a plecarilor si intoarcerilor in Romania este din ce in ce mai mare. Astfel, emigrantul roman nu se va intoarce in tara numai pentru un salariu mai mare, ci va trebui sa gaseasca acelasi lucru ca si in Occident si la spitale, scoli sau primarie", a punctat Dumitru Sandu, aratand ca, potrivit Eurobarometrului, 37% dintre romani considera ca emigratia este benefica, in timp ce media in UE este de 25%. Romanii raman, totusi, printre cetatenii europeni cu cea mai mare incredere in Uniunea Europeana ca institutie – 63% (fata de media UE de 47% si o medie de 57% in Bulgaria si tarile baltice).

Potrivit datelor Eurobarometrului 70, centrul si estul Europei, inclusiv Romania, este dominat de ingrijorarea pentru plata facturilor lunare, mai puternica decat ingrijorarea referitoare la locul de munca sau la reducerea puterii de cumparare. Astfel, 57% dintre romanii chestionati sunt ingrijorati de plata facturilor lunare, in timp ce numai 32% sunt ingrijorati de puterea lor de cumparare. Bulgarii spun in proportie de 75% ca sunt ingrijorati de plata facturilor lunare, in timp ce pentru Ungaria nivelul este de 61%, pentru Spania de 54% si pentru Italia de 62%. In schimb, numai 13% dintre suedezi, 26% dintre finlandezi, 21% dintre olandezi si 36% dintre germani sunt preocupati de plata facturilor lunare. "Pentru vestul UE, dominanta este ingrijirorea data de reducerea puterii de cumparare si de scaderea bunastarii, in timp ce pentru sud-estul Europei grija fundamentala este ducerea mai departe a unui trai decent si plata facturilor lunare", a explicat Dumitru Sandu citat de NewsIn.

In ceea ce priveste cheltuielile de viata de zi cu zi, numai 8% dintre romani le considera acceptabile, spre deosebire de 21%, care este proportia medie pe UE.

De asemenea, in Romania, se inregistreaza si un sentiment ca pretul energiei este exagerat. Mai exact, numai 16% dintre cei chestionati considera ca preturile la energie in tara sunt "abordabile", restul de 84% percepand energia ca fiind prea scumpa. In Bulgaria, spre exemplu, ponderea celor care precep pozitiv costul energiei este de 44%, aproape triplu fata de Romania.

Datele Eurobarometrului mai sugereaza ca polul saraciei s-a mutat din Moldova in Oltenia, unde 58% dintre cei chestionati declara ca sunt nemultumiti de calitatea spatiului public, de serviciile sociale, disponibilitatea locurilor de munca si salarii.

Eurobarometrul a fost realizat la cererea Comisiei Europene in cele 27 de state membre ale UE si cele trei candidate, Turcia, Croatia si Macedonia. Pentru Romania, datele au fost culese in perioada octombrie-noiembrie 2008  – adica in perioada de dinaintea alegerilor parlamentare – pe baza unui esantion reprezentativ la nivel national, de 1.053 de persoane care au implinit 15 ani.

Cele mai citite

Rumen Radev a respins acordul ratificat ce prevedea furnizarea de vehicule blindate de transport Ucrainei

Preşedintele Rumen Radev a respins acordul ratificat anterior între Ministerul bulgar de Interne şi Ministerul ucrainean al Apărării privind furnizarea de vehicule blindate de...
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...

ONU apel ca Israel să evite să agraveze situația umanitară deja catastrofală din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din...
Ultima oră
Pe aceeași temă