Cea mai mare teama a romanilor legata de criza economica si financiara este aceea ca-si vor pierde locul de munca, iar partea buna a lucrurilor este ca s-au apropiat mai mult de familie, arata un studiu al companiei de studiu de piata GfK Romania.
Rezultatele cercetarii GfK scot in evidenta faptul ca, de cand este criza, marile temeri ale romanilor sunt legate de pierderea locului de munca, de incapacitatea de achitare a datoriilor si de scaderea calitatii vietii. Exista insa, conform studiului, si un efect benefic: romanii si-au resuscitat legaturile emotionale cu familia si a sporit grija fata de copii. Anul acesta, "intr-un context dominat de incertitudine si de nesiguranta privind viitorul apropiat", atitudinea romanilor a suferit modificari. In 2008 se aratau interesati de atingerea unui nivel de trai mai ridicat si de obtinerea unui plus de confort in stilul de viata, iar grijile pe care le aveau se legau de rata inflatiei, pentru ca aceasta influenteaza zona de investitii si castigurile.
Anul trecut plutea in aer o stare de optimism, senzatia ca se poate mai bine. "Starea de spirit actuala a romanilor are ca principale atribute incertitudinea, teama, precum si un sentiment de vulnerabilitate. Oamenii sunt mai reticenti si mai rezervati in asumarea riscurilor, iar legatura emotionala cu familia si grija fata de copii au crescut", arata rezumatul studiului.
Conform GfK, o mare parte din romanii cu venituri mici si mijlocii s-au declarat "mai ingrijorati" anul acesta si de riscul unei posibile imbolnaviri, motivul fiind acela ca nu au rezerve de bani pe care sa-i poata cheltui in cazul unei eventuale probleme de sanatate: "Majoritatea nu dispun de economii la care sa apeleze in caz de urgenta".
Studiul realizat de GfK Romania releva si alte informatii interesante. Spre exemplu, romanii au declarat ca nu-si mai pot permite sa acceseze vreun credit bancar, dupa ce anul trecut multi dintre ei planuiau sa recurga la aceasta solutie pentru a-si rezolva diverse probleme, ori pentru a-si imbunatati nivelul de trai. De exemplu, in anii trecuti, in caz de urgenta de sanatate, romanii spun ca se bazau pe un venit relativ sigur. Pentru revenirea la o situatie normala si la redresarea acestor schimbari care s-au petrecut in stilul lor de viata, romanii asteapta o solutie de la autoritatile centrale. Ei considera ca rolul statului in depasirea acestei perioade de criza este "decisiv", insa – dupa cum arata studiul citat – nu s-au aratat increzatori in capacitatea Guvernului de a veni cu solutiile potrivite de redresare a situatiei economice.
Informatiile provin dintr-un studiu lansat de GfK Romania in luna iunie 2009, cu titlul "Ce s-a schimbat in atitudinile si comportamentul de cumparare al romanilor". In luna iulie, alte rezultate de cercetare ale GfK aratau ca, pe timp de criza, romanii renunta mai degraba la produsele de igiena decat la cafea. In primul trimestru al lui 2009, consumul casnic de bauturi de larg consum si-a pastrat rata de crestere de 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, mai ales la anumite categorii de produse alimentare, precum lactatele, pastele fainoase ori cafeaua. In schimb, releva studiul, romanii au cumparat mai rar detergenti de rufe si de vase, deodorante, sampon si pasta de dinti.
Totusi, "in comparatie cu anul trecut, framantarile si temerile romanilor in 2009 sunt strans legate de asigurarea stabilitatii financiare si a sigurantei familiei", a precizat pentru HotNews directorul general al GfK Romania, Andi Dumitrescu.
» Incredere mare in Mugur Isarescu
Acelasi studiu realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania arata ca populatia, fara a pune mare baza in solutiile pe care le-ar putea gasi Guvernul pentru a scoate tara din criza, isi indreapta toate sperantele catre guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. BNR este perceputa ca fiind singura institutie care tine cont de interesele romanilor si care actioneaza ferm in favoarea lor.