Dispariţia monedei euro nu mai este considerat un scenariu fantezist. După problemele Greciei, Portugaliei, Irlandei, Spaniei sau Italiei, analiştii şi economiştii iau în calcul cel puţin micşorarea zonei euro de la componenţa actuală, dacă nu dispariţia cu totul a monedei, scrie Economica.net.
Firmele din România îşi iau şi ele precauţii pentru o asemenea situaţie şi intorduc clauze contractuale prin care se stipulează modul în care se vor reevalua contractele semnate acum în euro.
„Companiile introduc clauze contractuale în care spun aşa: dacă moneda euro dispare, sumele se vor converti în dolari americani, dolari australieni, franci elveţieni sau chiar mărci germane”, spune Petre Dinu, partener la casa de avocatură Cunescu, Balaciu şi Asociaţii, membră a firmei independente de consultanţă şi audit Nexia România. Acesta precizează că deşi marca germană nu mai există, reevaluarea contractelor în această monedă este posibilă în momentul în care Germania se va întoarce la marcă, asta, desigur, dacă euro dispare.
Dinu spune că piaţa de consultanţă din România şi nu numai ar creşte puternic dacă Grecia ar ieşi din zona euro, pentru că multe firme vor avea nevoie de servicii specializate pentru evaluarea impactul asupra afacerilor.
Luminiţa Ristea, managing partner Nexia, spune că piaţa de consultanţă din Grecia a crescut pe măsură ce ţara s-a afundat în probleme. „Am discutat cu colegii din Grecia şi aveau foarte mult de lucru, nevoia de consultanţă e foarte mare, făceau angajări(…) Singura problemă e că banii vin cu întârziere de la clienţi, cel puţin şase luni”.
O cercetare de piaţă a KPMG, recent desfăşurată, arată că doar 30% din firmele din Europa şi-au luat măsuri împotriva riscurilor care generate de o eventuală rupere a zonei euro, dar că majoritatea au revizuit termenii contractuali şi au analizat poziţiile de lichiditate.