39.3 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialRomanii platesc din nou tribut apelor

Romanii platesc din nou tribut apelor

Sase sate din delta, cucerite de apa

La Tulcea, apele Dunarii au atins luni nivelul de 423 cm, nivel inregistrat ultima oara in 1970, cand mai multe sate din delta au fost inundate. Si acum sase sate din delta au fost maturate de ape. In localitatile Tudor Vladimirescu, Patlageanca, Salceni, Plaur, Ilganii de Sus si Vulturu, apa a patruns in aproximativ 400 de gospodarii. Doar cateva case amplasate pe platforme sau pe grinduri mai inalte din aceste sate nu au fost cuprinse de ape.
Autoritatile din Tulcea au dispus evacuarea populatiei din aceste localitati, dar doar cateva zeci de sateni au acceptat sa se mute in navele acostate in apropierea acestor localitati sau in corturile militare montate intr-o zona indiguita din apropierea satului Plaur. Noaptea satenii se adapostesc in nave, dar pazesc, cu randul, gospodariile inundate pentru a nu fi jefuite de hotii care bantuie cu barcile prin zona.

Revolta betivilor

Viitura de pe Dunare, care nu a ajuns inca la Tulcea, pune in pericol digurile de la Ostrov, Macin, Smardan si Grindu. In aceasta din urma localitate, primarul Costica Sbarciog a dispus inchiderea carciumilor si mobilizarea intregii populatii la lucrarile de consolidare a digului. Zeci de barbati din Grindu s-au revoltat insa impotriva primarului care le-a inchis carciumile si au incercat luni dimineata sa blocheze consolidarea digului care apara satul de inundatii. Un echipaj al Politiei de Frontiera a intervenit si i-a imprastiat pe protestatari.

Inundatii controlate in Calarasi

Autoritatile au terminat procedurile de evacuare a terenului de pasunat din zona Calarasi-Raul, aceasta fiind inundata controlat luni, cand pirotehnicienii au detonat o portiune a unui dig. Bresa are o lungime de 60 m, estimandu-se in acest mod asigurarea atenuarii debitului transportat pe bratul Borcea in perioada de viitura pentru un interval de 72 ore cu un debit de 600 mc/s. Aceasta este cea de-a doua operatiune de acest gen facuta pe bratul Borcea. Cele doua inundari controlate sunt facute pentru a salva localitatile de pe Dunare de la Fetesti si pana in Delta, asezari care ar avea si mai mult de suferit in cazul cresterilor nivelului fluviului asteptate in aceste zile. Proprietarii pasunilor din polderul Calarasi-Raul, din apropierea comunei Roseti, suprafata care insumeaza aproximativ 13.000 hectare, vor fi despagubiti de Guvern.
O prima bresa pe bratul Borcea a fost facuta duminica seara, in apropiere de Fetesti. Cele doua zone se afla in vechea mlastina a Dunarii, desecata in timpul regimului comunist pentru a fi cultivata. Potrivit ministrului Mediului, Sulfina Barbu, deversarile vor ajuta la mentinerea unui nivel constant al Dunarii, protejand toate localitatile aflate in aval de Fetesti.

Cu ochii pe diguri

In urma cresterii nivelului apelor Dunarii, DJ 223, pe tronsonul cuprins intre localitatile Dunarea si Seimeni, este acoperit complet de apa. Cele mai mari probleme se inregistreaza in zona Rasova, unde pe sute de metri apele fluviului trec peste coronamentul digului de protectie. Vor fi calamitate aproximativ 1000 hectare de teren arabil, dar nu exista pericol pentru populatie. Apa care depaseste digul se va revarsa in balta Vederoasa care poate capta mare parte din viitura. Specialistii sustin ca si in urmatoarele zile cotele Dunarii vor continua sa creasca. Pentru ca digul nu poate face fata cantitatii prea mari de apa s-a luat masura construirii altor doua linii de aparare la Vlahi, Aliman si Rasova, in asa fel incat localitatile din zona sa nu fie afectate. In satul Viile autoritatile stau cu ochii pe cele o suta de case ce ar putea fi afectate de inundatii. Lupta cu viitura se da in toate localitatile din zona riverana fluviului. La Cernavoda pompele functioneaza zi si noapte pentru a evacua apa din centrul orasului. La Harsova administratia locala a pregatit spatii de cazare in cazul in care va fi necesara evacuarea locuitorilor din Vadu Oii.

Apa pe DN22B

Un dig care face legatura intre Drumul National 22 B Braila-Galati si baza de agrement apartinand combinatului Mittal Steel Galati s-a rupt ieri in jurul orei 12,30. Dunarea, venita cu presiune, a maturat sacii de nisip asezati pe mal si a rupt o bucata din dig, ceea ce permite apei sa se reverse spre mai multe societati situate in zona si spre bazele de agrement ale Mittal Steel.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă