26.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialRomânii din mediul rural ar putea avea Internet gratuit în BISERICI

Românii din mediul rural ar putea avea Internet gratuit în BISERICI

Românii care locuiesc în sate sau în oraşe mici ar putea avea acces gratuit la Internet în biserici, informează Mediafax.

Această facilitate este menționată în textul unui proiect de lege inițiat de senatorul PSD Alexandru Cordoș.

Internetul gratuit ar urma să fie disponibil în parcuri, pieţe centrale, cămine culturale, şcoli, biblioteci şi biserici.

Proiectul de lege afirmă că primăriile din orice comună sau oraş din România sunt datoare să ofere  Internet gratuit,  în asemenea locații.

"Având în vedere faptul că în România aproape jumătate din populaţie locuieste în mediul rural şi că accesul la informare prin internet în aceastã zonă este redus, în comparaţie cu alte ţări ale Uniunii Europene, accesul la serviciul de internet gratuit în spaţiile publice din mediul rural şi oraşele mici este vital ", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Prin această iniţiativă legislativă se doreşte o mai mare implicare a consiliilor locale în realizarea acestui serviciu public de acces gratuit la internet în spaţiile publice.

Votul final pe această propunere legislativă va avea loc în februarie anul viitor, Senatul fiind camera decizională.

În ultimii ani, au fost amenajate puncte de acces gratuit la internet wireless în mai multe oraşe din Romania.

Potrivit unui studiu al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), dat publicităţii în septembrie, aproximativ 36% dintre gospodăriile din România au o tabletă sau mai multe, 73% au cel puţin un smartphone, iar 55% au laptopuri.

Acelaşi studiu arată că 50% dintre români au acces la internet mobil prin telefon, pe baza unui abonament de telefonie. Internetul mobil este utilizat în principal pentru navigare, reţele de socializare şi e-mail, însă şi pentru comunicarea vocală sau mesagerie instant. 78% dintre utilizatori îl folosesc zilnic sau aproape zilnic, iar alţi 15% îl folosesc de două-trei ori pe săptămână.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă