Peste 30.000 de turisti, majoritatea romani stabiliti in strainatate, au iesit din tara in ultimele doua zile prin vamile rutiere din judetul Arad. Cele mai mari valori de trafic au fost inregistrate la Nadlac, cel mai mare punct de trecere a frontierei din vest, tranzitat de peste 11.000 de turisti.
„Pentru a face fata traficului intens si pentru reducerea timpilor de asteptare, s-au mai format trei benzi de iesire din cele de pe sensul de intrare in tara. Timpul de asteptare a fost de 30 minute”, a declarat purtatorul de cuvant al IJPF, comisarul Ion Mares. Pentru a se evita blocajele, IJPF a suplimentat numarul politistilor de frontiera, care isi desfasoara activitatea la controlul documentelor, si au fost dublate arterele de control. Totodata, in toate punctele de trecere a frontierei aradene au fost organizate filtre de control separate pentru cetatenii Uniunii Europene si pentru persoanele cu nevoi speciale, bolnave sau cu copii mici. De asemenea, au fost luate masuri de supraveghere pe drumurile care fac legatura intre localitatile de granita si vami, in vederea evitarii unor eventuale blocaje de circulatie.
Vamesii maghiari au golit bagajele romanilor
Pentru a-si face despartirea de meleagurile natale mai usoara, portbagajele romanilor stabiliti in strainatate au fost pline cu bucate traditionale. Nu au lipsit sunca si slanina afumate, pastrama, muraturile, palinca si vinul. Teodor Agradinaresei, din Vaslui, care munceste de trei ani in Spania, si-a umplut portbagajul cu 10 kilograme de prune, pe care intentioneaza sa le transforme in compot pe meleagurile iberice. „Nu am vrut sa ducem compoturile gata preparate de aici, pentru ca riscam sa spargem borcanele. Asa ca am preferat sa ducem fructele. Am mai luat si o gaina taiata, ca sa-i invitam pe vecinii nostri spanioli la o supa taraneasca, asa cum numai in Romania se prepara”, a spus Agradinaresei. O alta romanca din Arad, stabilita in Germania, si-a luat cu ea taitei si multe prajituri de casa. „Acestea sunt produsele care imi lipsesc la Munchen. Daca in privinta prajiturilor ma mai descurc si imi potolesc poftele in cofetarii, cu taiteii e foarte greu, pentru ca nu stiu sa-i prepar si nici nu se gasesc”, a spus Carmen Grecea.
Numai ca bucuria de a transporta cu ei in strainatate bucatele romanesti a fost scurta pentru zeci de romani, pentru ca vamesii maghiari nu au mai tolerat mirosul de palinca si au cerut eliberarea portbagajelor de alimentele perisabile. Astfel, oamenii au fost nevoiti sa arunce la tomberoane tuica, slanina, branzeturi sau semipreparate dupa ce autoritatile din tara vecina au impus aceasta regula. Turistii care nu au declarat bunurile alimentare la intrarea in Ungaria, dar au fost surprinsi de vamesi la controlul selectiv al bagajelor, au fost amendati, iar alimentele au fost aruncate in tomberoanele din vama maghiara.