23.1 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeSpecialRomânii ar putea obține bani de la UE prin intermediul vecinilor bulgari

Românii ar putea obține bani de la UE prin intermediul vecinilor bulgari

România este cunoscută prin capacitatea ei foarte redusă de a absorbi fonduri europene.

Situația s-ar putea ameliora dacă firmele românești ar intra în parteneriat cu firme din Bulgaria – țară care este deja campioană la fonduri euopene.

Ideea unui asemenea parteneriat transfrontalier a fost lansată, miercuri, de Evgeny Angelov, fost adjunct al ministrului bulgar al Economiei, în prezent președinte al unei asociații a oamenilor de afaceri bulgari.

"Următorul pas ar fi acela ca proiectele să fie transfrontaliere, nu într-o singură țară, cum se întâmplă de obicei în prezent", a spus Evgeny Angelov.

El a precizat că în Bulgaria sunt deja active firme din țările vecine acesteia, inclusiv din România.

La rândul lui, Kim Kreilgaard, reprezentant al Băncii Europene de Investiții (BEI), a confirmat că această instituție poate finanța și proiecte transfrontaliere.

"Susținem atât industriile tradiționale, cât și conectările transfrontaliere", a spus Kim Kreilgaard, aducând ca exemplu noul gazoduct care leagă Polonia și Lituania.

Cei doi oficiali au făcut aceste precizări în cadrul unei conferințe, organizate la Lisabona, pe tema investițiilor în tehnologia digitală.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Români morți în Bulgaria într-un accident crunt

Doi români au murit, duminică, într-un accident în Bulgaria, după o coliziune frontală în timpul unei depășiri. Accidentul a avut loc pe drumul Ruse-Byala, în...

1 iunie, zi liberă, puncte cu Rusaliile. O minivacanță de 5 zile

Luna iunie va începe cu o minivacanță de cinci zile pentru români, în condițiile în care va exista o „punte” între zilele libere legal...

Raport Europol: Infrastructura de comunicații, navigație și supraveghere (CNS) cu dublă utilizare: Multiplicatorul de interoperabilitate civil-militară

Un raport al Europol despre interoperabilitatea civil-militară a infrastructurii de comunicații, navigație și supraveghere (CNS) arată că a sosit momentul definirii unui sistem CNS...
Ultima oră
Pe aceeași temă