14 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Românii ar putea obține bani de la UE prin intermediul vecinilor bulgari

România este cunoscută prin capacitatea ei foarte redusă de a absorbi fonduri europene.

Situația s-ar putea ameliora dacă firmele românești ar intra în parteneriat cu firme din Bulgaria – țară care este deja campioană la fonduri euopene.

Ideea unui asemenea parteneriat transfrontalier a fost lansată, miercuri, de Evgeny Angelov, fost adjunct al ministrului bulgar al Economiei, în prezent președinte al unei asociații a oamenilor de afaceri bulgari.

"Următorul pas ar fi acela ca proiectele să fie transfrontaliere, nu într-o singură țară, cum se întâmplă de obicei în prezent", a spus Evgeny Angelov.

El a precizat că în Bulgaria sunt deja active firme din țările vecine acesteia, inclusiv din România.

La rândul lui, Kim Kreilgaard, reprezentant al Băncii Europene de Investiții (BEI), a confirmat că această instituție poate finanța și proiecte transfrontaliere.

"Susținem atât industriile tradiționale, cât și conectările transfrontaliere", a spus Kim Kreilgaard, aducând ca exemplu noul gazoduct care leagă Polonia și Lituania.

Cei doi oficiali au făcut aceste precizări în cadrul unei conferințe, organizate la Lisabona, pe tema investițiilor în tehnologia digitală.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă