5.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialRomania va solicita CE reducerea de 10 ori a accizei la palinca...

Romania va solicita CE reducerea de 10 ori a accizei la palinca traditionala

Romania va solicita Comisiei Europene reducerea accizei la palinca produsa si comercializata de producatorii traditionali, astfel incat aceasta sa fie de 10 ori mai mica decat cea aplicata in prezent (13,5 lei/litru), a declarat, pentru NewsIn, directorul general din cadrul MAPDR, Daniel Botanoiu, citat de agentia NewsIn.

In prezent, producatorii traditionali beneficiaza de o reducere a accizei de 50%, in limita a 50 de litri, pe familie, pentru autoconsum. Pentru palica pe care o comercializeaza platesc aceeasi acciza ca in productia industriala, respectiv 13,5 lei/litru.

"Un grup de lucru ce va merge la Bruxelles, in aceasta luna, va solicita Comisiei Europene reducerea accizei pentru palinca traditionala comercializata de producatori. Astfel, vom solicita reducerea de zece ori a accizei, fata de 13,5 lei/litru, cat se plateste in prezent, adica la fel ca pentru productia industriala de palinca", a explicat directorul general din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Daniel Botanoiu.

Potrivit acestuia, argumentul ce va fi adus in fata CE este randamentul de productie al palicii traditionale, care este de circa opt litri la o suta de kilograme de fructe, fata de 80 de litri de alcool obtinute din o suta de kilograme de cereale, in productia industriala.

Ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, declara miercuri ca un grup de lucru va pleca la Bruxelles pentru a negocia reducerea accizei la palinca, precum si prelungirea acordarii unor ajutoare de stat dupa anul 2009.

"Am avut o discutie cu producatorii din Maramures sa solicitam si sa beneficiem si noi de ceea ce beneficiaza si altii. Cu o documentatie serioasa facuta de un profesor al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), vom vedea daca putem sa obtinem ceea ce au primit si austriecii pentru schnapps, italienii pentru grappa si grecii pentru ouzo", a explicat Sarbu.

Acesta a adaugat ca deja se resimt presiuni din partea producatorilor pentru obtinerea acestei reduceri.

Cele mai citite

Mesajul selecționerului Edi Iordănescu de Ziua Națională a României

Selecționerul echipei naționale de fotbal, Edi Iordănescu, a transmis un mesaj emoționant cu ocazia Zilei Naționale a României. În mesajul publicat pe site-ul Federației Române...

Voleibalistele de la CSM Lugoj, aproape de sferturile Cupei Challenge

CSM Lugoj a făcut un pas important spre calificarea în sferturile de finală ale Cupei Challenge la volei feminin, după ce a învins în...

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...
Ultima oră
Pe aceeași temă