– Dupa 1989, relatiile dintre Republica Coreea si Romania au cunoscut o schimbare radicala si s-au dezvoltat intr-un ritm accelerat. Cu ce asteptari abordati vizita in Romania si summitul de maine cu presedintele Traian Basescu?
– Imi face o deosebita placere sa fiu primul presedinte (sud)coreean care viziteaza Romania de la stabilirea relatiilor diplomatice, in 1990. In ciuda timpului relativ scurt, de doar 16 ani, de relatii diplomatice, Coreea si Romania si-au dezvoltat rapid legaturile prietenesti si de cooperare. Mai ales vizita de stat a presedintelui Basescu in Coreea, in octombrie 2005, a oferit o mare ocazie pentru intarirea prieteniei dintre cele doua tari ale noastre.
Discutam despre o cooperare substantiala
Ca tara importanta in sud-estul Europei, Romania este pregatita sa adere la UE la inceputul anului viitor si in ultimii ani a avut continuu o crestere anuala stabila. Poporul coreean si cu mine avem incredere in potentialul poporului roman care isi va croi calea catre prosperitate si sper ca cele doua tari ale noastre vor continua sa dezvolte legaturi apropiate de cooperare in anii care vin.
Cu ocazia vizitei mele in Romania, se asteapta sa se desfasoare discutii ample privind caile de a pecetlui o cooperare substantiala orientata spre viitor.
In special, intr-o declaratie comuna privind un parteneriat bilateral prietenesc si de cooperare, care va fi emisa la incheierea summitului, cele doua tari vor stipula directia acestui parteneriat intr-o gama larga de domenii, incluzand energia nucleara, IT, stiinta si tehnologia, educatia si cultura.
Suntem a zecea mare economie a lumii
– Dezvoltarea economica a Coreii a fost una dintre cele mai rapide din lume. Care este secretul unei dezvoltari atat de accelerate?
– Coreea a iesit de sub ruinele razboiului coreean prin obtinerea in mod continuu in ultimii 50 de ani a unei inalte cresteri economice, devenind astfel aproape a zecea mare economie din lume. Tara are acum un avantaj competitiv global in industrii majore cum sunt automobilele, electronica, constructiile navale si productia de otel.
In ciuda conditiilor relativ modeste, anume putine resurse naturale, Coreea a reusit „o lansare” majora datorita daruirii poporului coreean, muncii sustinute si marelui interes pentru educatie. In plus, strategia guvernului pentru crestere economica si spiritul orientat spre asumarea provocarilor sectorului afacerilor au jucat si ele un rol substantial.
Desi Coreea a trecut printr-o criza financiara, urmand un plan FMI de salvare la sfarsitul anilor 1990, poporul coreean a transformat aceasta nenorocire in ocazia de a imbunatati mediul managementului corporativ si de a inainta spre o economie orientata spre inovatie. Ne-am devotat, de asemenea, dezvoltarii industriilor inaltei tehnologii, semiconductorilor si IT.
De la revolutia democratica din 1989, se stie ca Romania a dezvoltat cu succes democratia si economia de piata. O data cu investirea presedintelui Basescu, inteleg ca Romania s-a angajat in stradanii pentru o restructurare drastica si a cules roade in multe sectoare, inclusiv in atragerea investitiilor directe straine (FDI). Sunt increzator ca viitorul Romaniei este luminos, avand in vedere hotararea ferma a guvernului, marele potential al poporului, importanta geopolitica a tarii si aderarea la UE.
Coreea este dispusa sa-si impartaseasca experienta si competenta in cresterea economica pentru prosperitatea colectiva a comunitatii globale. Coreea va fi un partener excelent pentru Romania in toate aceste stradanii.
O colaborare cu rezultate „win-win”
pe terte piete
– Credeti ca tarile noastre si-ar putea uni mijloacele, Romania – experienta, iar Coreea – capitalul si tehnologia, pentru a patrunde pe alte piete? Sau pentru a coopera in proiecte pentru transportul petrolului caspic? Este tara dv. interesata sa investeasca in Romania in santiere navale si in proiecte de constructii?
– Coreea dispune de infrastructura si tehnologii IT de top, competitive international, care au ajutat corporatiile coreene sa se extinda pe piete din intreaga lume. Europa de Est are un potential de crestere extraordinar pentru industria IT si multe companii coreene din acest domeniu si-au exprimat speranta pentru schimburi active si intrari pe piata din regiune.
Inaintarea cooperarii bilaterale in acest sector este foarte promitatoare, dat fiind interesul Guvernului Romaniei si investitiile active in infrastructura tehnologiei informatiei, ca si inaltul ritm de crestere al pietei IT. Cand tarile noastre isi combina avantajele si exploreaza cai de penetrare in comun in alte tari europene, cred ca am putea ajunge in ritm vertiginos la un rezultat „win-win”.
Posibilitatea de cooperare bilaterala este mare si in energie, constructii navale si in constructii, asa cum se vede din discutiile privind participarea Korea Hydro and Nuclear Power Co. la proiectul nuclearo-energetic Cernavoda.
Romania este situata intr-o regiune geografica cheie care reuneste Europa, Orientul Mijlociu si Rusia si se asteapta sa creasca rapid, devenind axa logistica a Europei de Est o data cu admiterea in UE in 2007. Este foarte firesc pentru companiile coreene de constructii navale sa fie atrase de Romania. In sectorul constructiilor este credinta mea ca firmele coreene cu expertiza de inalta clasa in proiectare si constructii vor putea sa-si aduca noi contributii pe piata romaneasca.
Ma astept ca un protocol de garantare a investitiilor si un memorandum de intelegere privind cooperarea intre IMM-uri, ambele urmand sa fie semnate cu ocazia vizitei mele, sa faciliteze extinderea unei substantiale cooperari bilaterale.
Sunteti tara europeana cea mai favorabila investitiilor straine
– Din punct de vedere politic si economic, care sunt perspectivele cooperarii dintre tarile noastre atat la nivel bilateral, cat si international, cand Romania va deveni membru al Uniunii Europene in ianuarie 2007?
R: Aderarea Romaniei la UE va imbunatati pe mai departe pozitia ei internationala si va constitui un jalon major in intarirea relatiilor de cooperare coreeano-romane la nivel bilateral si international.
Cel mai important: aceasta ocazie va accelera mai departe extinderea comertului bilateral si investitiile, care au crescut continuu de cand cele doua tari au stabilit legaturi diplomatice. Companiile coreene vor deveni, de asemenea, mai interesate de Romania ca tara cea mai favorabila din Europa pentru investitii straine directe.
Coreea a conlucrat strans cu UE in diferite probleme globale, inclusiv in asigurarea pacii in Peninsula Coreeana, energie, reforma ONU si o astfel de colaborare continua sa fie intarita pe mai departe. In aceasta privinta, cum Romania a sprijinit consistent politica externa a Coreii, admiterea tarii dv. in UE se asteapta sa contribuie mult la intarirea legaturilor de cooperare intre Coreea si Uniunea Europeana.
Comertul intercoreean a depasit 1 miliard
de dolari
– In cursul mandatului dv. ca presedinte am fost martorii unor schimbari calitative in relatiile intercoreene. Cum s-au dezvoltat aceste relatii si ce influenta va avea evolutia lor asupra pacii in Asia de Nord-Est? Cum vedeti ca va evolua relatia Nord-Sud dupa recentele teste cu rachete ale Coreii de Nord?
– Guvernul coreean a urmarit mereu calea politicii de reconciliere si cooperare cu Coreea de Nord, incurajand increderea reciproca in domeniile politic si militar, precum si schimburile si cooperarea in continua crestere in sectoarele economic si social dintre cele doua Corei. Numai anul trecut, comertul intercoreean a depasit 1 miliard de dolari pentru prima oara si trei proiecte majore de cooperare economica – anume calea ferata intercoreeana si reconectarile de autostrada, constructia Complexului Industrial Gaeseong in Nord si programele sud-coreene de vizitare a Geumgansan (Muntii de Diamant) in Nord – au fost implementate conform programului.
Este adevarat ca, dupa lansarile de rachete nord-coreene la inceputul lunii iulie, schimburile comerciale intercoreene si cooperarea au ramas in urma in prezent. Recent, totusi, dialogul intercoreean a fost reluat, cele doua parti intalnindu-se sa discute asigurarea de catre Sud a Nordului cu ajutoare in urma inundatiilor.
Pe termen scurt, relatiile inter-coreene pot avea suisuri si coborasuri sub influenta unor probleme ca programul nuclear nord-coreean. Cu toate acestea, pe termen lung cred ca ele se vor indrepta in cele din urma in directia stabilizarii. Guvernul sud-coreean va continua sa imbunatateasca relatiile intercoreene prin dialog si cooperare. In acelasi timp, Republica va continua sa faca cele mai mari eforturi pentru a rezolva problema nucleara nord-coreeana in mod pasnic si a asigura stabilitatea in Peninsula Coreeana, inclusiv eforturi pentru reluarea negocierilor in sase.
Dorim o noua ordine
in Asia de Nord-Est
– Cum evaluati echilibrul de forte in estul Asiei? As dori sa stiu mai ales pozitia si strategia Coreii intre doua tari puternice politic si economic in regiune, China si Japonia.
– Asia de Nord-Est, care cuprinde Coreea, China si Japonia, are cea mai dinamica crestere din lume. Totusi, aceasta regiune nu este complet vindecata de ranile lasate de istoria guvernarilor coloniale si invaziilor. Acum este vremea ca regiunea sa-si uneasca fortele in formularea unei noi ordini de cooperare si colaborare bazate pe incredere mutuala.
Coreea are abilitatea si capacitatea de a prelua conducerea in a crea o astfel de ordine in regiune. Fiind o poarta care leaga continentul de ocean, tara a cazut prada invaziilor unor mari puteri acum aproape 100 de ani. Acum, Coreea a devenit aproape a zecea economie si se mandreste cu o democratie comparabila cu oricare tara avansata din lume.
Cel mai important: nici una din tarile vecine nu priveste Coreea ca pe o amenintare. Republica nu depinde de si nu ameninta pe nimeni. Drept coordonator al eforturilor de cooperare, tara va fi capabila sa joace un rol important in inaugurarea unei noi ere a cooperarii regionale, coexistentei si prosperitatii comune in Asia de Nord-Est.
Mai ales, instaurarea pacii in Peninsula Coreeana si progresul in eforturile de reconciliere si cooperare intercoreeana vor oferi ocazia pentru Asia de Nord-Est de a pune capat razboiului rece in regiune si de a avansa spre o ordine a integrarii si coexistentei, asemenea celei demonstrate de UE.