21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialROMÂNIA, ŢINTA TERORIŞTILOR pentru că este PĂMÂNT ISLAMIC şi LUPTĂ în AFGANISTAN...

ROMÂNIA, ŢINTA TERORIŞTILOR pentru că este PĂMÂNT ISLAMIC şi LUPTĂ în AFGANISTAN – lider extremist. Corlăţean: Suntem aliaţi fideli SUA şi NATO, cu TOATE RISCURILE. Vezi ce spune SRI

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Marius Bercaru, a comentat, joi, declaraţiile liderului extremist Omar Bakri, potrivit căruia România şi Bulgaria sunt ţinte legitime pentru terorişti pentru că sunt tărâmuri islamice, dar şi pentru că luptă în Afganistan.

ROMÂNIA, ŢINTA TERORIŞTILOR? SRI: Urmărim ÎNDEAPROAPE tot ce se întâmplă

România şi Bulgaria sunt ţinte legitime pentru terorişti pentru că sunt tărâmuri islamice, dar şi pentru că luptă în Afganistan, a declarat şeicul Omar Bakri, într-un interviu publicat de ziarul bulgar 24 Chasa, citata de Mediafax.

„Din moment ce islamul a pătruns într-un teritoriu, acesta este considerat islamic. De aceea, musulmanii sunt datori să-l elibereze într-o zi. Spania, de exemplu, este teritoriu musulman. Europa de Răsărit – de asemenea. România, Albania, Macedonia, Serbia şi Kosovo, Bosnia… Însă din cauza trupelor sale în Afganistan şi Irak şi din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria este de asemenea o ţintă legitimă.

Noi considerăm că pot fi săvârşite atentate în inima Bulgariei. Se poate şi în România, şi în alte state. Aceasta depinde de tactica şi strategia la faţa locului. Atentatul de la Burgas a fost împotriva unei ţinte israeliene. De aceea toţi care au murit acolo sunt fii de israelieni şi între ei există mulţi oameni importanţi. Ei au multă putere”, a spus el.

Omar Bakri este un lider radical islamist de origine siriană, cu puternice legături cu Al-Qaeda. În 2005, presa scria că zeci de membri ai grupului pe care el îl conducea la acea vreme, Al-Muhajiroun, au participat la atentate sinucigaşe sau au făcut parte din reţeaua de susţinere a Al-Qaeda. El a stat 20 de ani la Londra, iar după atentatele din iulie 2005 a plecat în Liban, interzicându-i-se revenirea în Marea Britanie. În noiembrie 2010, Agenţia Naţională de presă din Liban anunţa că Bakri se află printre cele 54 de persoane condamnate de un tribunal militar la detenţie pe viaţă ca urmare a acuzaţiilor de terorism.

Reprezentanţii Ministerului de Externe au declarat că România îşi asumă toate angajamentele militare în care este angajată, lucru care ar putea deranja anumiţi lideri din lumea islamică.

Titus Corlăţean: Suntem aliaţi fideli SUA şi NATO cu toate riscurile

Ministrul de Externe, Titus Colăţean, a declarat, joi, răspunzând unei întrebări privind ameninţările liderului islamist Omar Bakri, că România este un aliat fidel al SUA şi NATO, „cu tot ceea ce înseamnă aceste riscuri”.

Corlăţean, despre ameninţările lui Omar Bakri: Suntem aliaţi fideli SUA şi NATO, cu toate riscurile

„Ştim cu toţii ce este România şi ce tărâm primitor, în primul rând creştin, este. Nu cred că trebuie să comentez eu tot felul de afirmaţii care nu ţin cont de realităţi, ci de cu totul alte lucruri. În orice caz, România şi-a asumat anumite proiecte cu caracter strategic, aşa cum este scutul antirachetă, într-un efort mult mai larg, nu doar relaţia bilaterală de parteneriat strategic cu SUA, ci şi o contribuţie la viitorul Alianţei. Ne-am asumat aceste proiecte, suntem aliaţi fideli ai SUA şi NATO, cu tot ceea ce înseamnă aceste riscuri”, a declarat Corlăţean.

Ministrul de Externe a adăugat că, din acest punct de vedere, instituţiile statului român şi-au făcut datoria pe deplin, au monitorizat ceea ce era de descurajat, au descurajat sau sancţionat ceea ce era de sancţionat sau descurajat.

„În orice caz, nu ne schimbăm în niciun fel această atitudine şi aceste angajamente ale statului român. Suntem consecvenţi”, a mai spus Titus Corlăţean.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă