27.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialROMÂNIA, ŢINTA ATACURILOR TERORISTE? Care este POZIŢIA SRI

ROMÂNIA, ŢINTA ATACURILOR TERORISTE? Care este POZIŢIA SRI

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Marius Bercaru, a comentat, joi, declaraţiile liderului extremist Omar Bakri, potrivit căruia România şi Bulgaria sunt ţinte legitime pentru terorişti pentru că sunt tărâmuri islamice, dar şi pentru că luptă în Afganistan.

Purtătorul de cuvânt al SRI a explicat pentru România liberă că acest gen de declaraţii nu face decât să confirme ceea ce directorul Seviciului, George Maior, a declarat în urmă cu o săptămână, când a prezentat Raportul privind activitatea instituţiei în 2011 în faţa Comisiei parlamentare de control.

„Acest gen de declaraţii nu face decât să confirme ceea ce SRI spunea, de faptul că ameninţarea teroristă este în creştere. Aceste lucruri au fost spuse de directorul SRI săptămâna trecută. Serviciul urmăreşte îndeaproape tot ce întâmplă”, a dat asigurări Marius Bercaru.

Declaraţiile purtătorului de cuvânt al SRI, Marius Bercaru, vin după ce liderul extremist Omar Bakri a declarat într-un interviu publicat de ziarul bulgar 24 Chasa că mai multe ţări din Europa de Est, printre care şi România, sunt ţinte legitime pentru terorişti.

„Din moment ce islamul a pătruns într-un teritoriu, acesta este considerat islamic. De aceea, musulmanii sunt datori să-l elibereze într-o zi. Spania, de exemplu, este teritoriu musulman. Europa de Răsărit – de asemenea. România, Albania, Macedonia, Serbia şi Kosovo, Bosnia… Însă din cauza trupelor sale în Afganistan şi Irak şi din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria este de asemenea o ţintă legitimă.

Noi considerăm că pot fi săvârşite atentate în inima Bulgariei. Se poate şi în România, şi în alte state. Aceasta depinde de tactica şi strategia la faţa locului. Atentatul de la Burgas a fost împotriva unei ţinte israeliene. De aceea toţi care au murit acolo sunt fii de israelieni şi între ei există mulţi oameni importanţi. Ei au multă putere”, a spus şeicul Omar Bakri.

ROMÂNIA, ŢINTA TERORIŞTILOR pentru că este PĂMÂNT ISLAMIC şi LUPTĂ în AFGANISTAN – lider extremist.

Omar Bakri este un lider radical islamist de origine siriană, cu puternice legături cu Al-Qaeda. În 2005, presa scria că zeci de membri ai grupului pe care el îl conducea la acea vreme, Al-Muhajiroun, au participat la atentate sinucigaşe sau au făcut parte din reţeaua de susţinere a Al-Qaeda. El a stat 20 de ani la Londra, iar după atentatele din iulie 2005 a plecat în Liban, interzicându-i-se revenirea în Marea Britanie. În noiembrie 2010, Agenţia Naţională de presă din Liban anunţa că Bakri se află printre cele 54 de persoane condamnate de un tribunal militar la detenţie pe viaţă ca urmare a acuzaţiilor de terorism.

Titus Corlăţean: Suntem aliaţi fideli SUA şi NATO cu toate riscurile

Ministrul de Externe, Titus Colăţean, a declarat, joi, răspunzând unei întrebări privind ameninţările liderului islamist Omar Bakri, că România este un aliat fidel al SUA şi NATO, „cu tot ceea ce înseamnă aceste riscuri”.

„Ştim cu toţii ce este România şi ce tărâm primitor, în primul rând creştin, este. Nu cred că trebuie să comentez eu tot felul de afirmaţii care nu ţin cont de realităţi, ci de cu totul alte lucruri. În orice caz, România şi-a asumat anumite proiecte cu caracter strategic, aşa cum este scutul antirachetă, într-un efort mult mai larg, nu doar relaţia bilaterală de parteneriat strategic cu SUA, ci şi o contribuţie la viitorul Alianţei. Ne-am asumat aceste proiecte, suntem aliaţi fideli ai SUA şi NATO, cu tot ceea ce înseamnă aceste riscuri”, a declarat Corlăţean.

Corlăţean, despre ameninţările lui Omar Bakri: Suntem aliaţi fideli SUA şi NATO, cu toate riscurile

Ministrul de Externe a adăugat că, din acest punct de vedere, instituţiile statului român şi-au făcut datoria pe deplin, au monitorizat ceea ce era de descurajat, au descurajat sau sancţionat ceea ce era de sancţionat sau descurajat.

Maior: Ameninţarea teroristă este în creştere

Săptămâna trecută, directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a fost audiat de membrii Comisiei de Control a activităţii Serviciului Român de Informaţii. După audieri, Maior a atras atenţia că ameninţarea teroristă este în creştere, motiv pentru care SRI se concentrează pe acest fenomen mai mult decât în alţi ani.

Directorul SRI, George Maior, audiat în Parlament: Ameninţarea teroristă e în creştere. Am fost confruntaţi şi cu ameninţări cibernetice

„Din punct de vedere al ameninţării teroriste, am menţionat către Comisie că această ameninţare este în creştere datorită unor factori pe care i-am explicitat în cadrul Comisiei şi că ne concentrăm mai mult decât în alţi ani pe acest fenomen.

Nu e vorba despre o ameninţare directă sau iminentă, dar este o ameninţare în creştere şi aţi văzut evoluţii în Europa şi chiar în ţări vecine legate de fenomenul terorist care ne îngrijorează şi pe noi”, a subliniat Maior.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă