România este ţara invitată de onoare la ediţia din 2013 a Târgului de Carte de la Göteborg, eveniment desfăşurat în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Stockholm, cu edituri şi organizaţii culturale, care se desfăşoară în perioada 26-29 septembrie la Swedish Exhibition Centre din Göteborg, potrivit Mediafax.
România a fost invitată să participe la Târgul de Carte de la Göteborg încă din 2006, când a fost înfiinţată filiala Institutului Cultural Român (ICR) de la Stockholm. De atunci, nume importante al literaturii au fost invitate să participe la acest eveniment cultural. Astfel, ediţia din 2011 a fost inaugurată de Herta Müller, iar în 2012 unul dintre invitaţii târgului a fost scriitorul Norman Manea.
De asemenea, în mai multe ediţii consecutive ale Târgului de Carte de la Göteborg a fost decernat premiul Sorescu. Acesta se acordă anual, începând din 2007, unui scriitor suedez care desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care, prin opera sa, face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală. Valoarea premiului este de 50.000 coroane suedeze şi este însoţit de un trofeu conceput şi realizat de artista Kuki Constantinescu.
„Suntem deosebit de încântaţi să continuăm şi să aprofundăm cooperarea cu România şi suntem nerăbdători să contribuim la diseminarea literaturii române în ţările nordice”, a subliniat Anna Falck, CEO al târgului de carte, potrivit site-ului oficial al evenimentului.
Citeşte şi: IQ230 – top cele mai citite carti inteligente
De asemenea, Dan Shafran, director al Institutului Cultural Român (ICR) Stockholm, consideră că „această dublă recunoaştere, a României ca ţară cu un mare potenţial literar şi a Institutului Cultural Român ca un partener de încredere, este foarte importantă”.
Târgul de Carte de la Göteborg, cel mai mare din Scandinavia, este evenimentul literar major al anului în ţara care decernează Premiul Nobel pentru Literatură. Din 2008 şi până în prezent, s-au publicat în limba suedeză 25 de traduceri din scriitori români (faţă de numai 16 în perioada 2000-2007), iar în prezent se află în pregătire încă 9 titluri finanţate în întregime de editurile suedeze. De asemenea, în 2011, ICR a înfiinţat, sub umbrela celui mai mare grup editorial suedez, Bonnier, a editurii 2244, specializată în literaturile din zona Mării Negre, în principal literatura română.
Târgul de Carte de la Göteborg este cel mai mare eveniment cultural din Scandinavia, atrăgând anual în jur de 100.000 de vizitatori. În timpul târgului sunt organizate aproximativ 3.000 de evenimente care includ seminarii, discuţii, lecturi şi şedinţe de autografe şi la care participă în fiecare an aproximativ 2.000 de scriitori.