Presedintele Traian Basescu a exprimat, in cadrul intalnirii de la Palatul Cotroceni cu Jozias van Aartsen, coordonatorul din partea Comisiei Europene pentru realizarea gazoductului 'Nabucco', intreaga disponibilitate a autoritatilor romane de a sprijini eforturile oficialului european pentru transpunerea in practica acestui obiectiv, relateaza Rompres.
''Convorbirile au urmarit stabilirea cadrului de cooperare dintre autoritatile romane si coordonatorul european, in vederea asigurarii implementarii proiectului Nabucco. Totodata, presedintele Basescu a subliniat importanta majora pe care Romania o acorda acestui proiect de diversificare a cailor de alimentare a spatiului Uniunii Europene cu gaze naturale'', se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
In cadrul discutiilor, au fost abordate, de asemenea, alte teme de interes, cooperarea cu statele furnizoare de gaze naturale din Asia Centrala, regiunea Marii Caspice si Orientul Mijlociu, precum si alte proiecte de transport al gazelor naturale care sa faca legatura dintre regiunea Marii Negre si spatiul UE.
Proiectul Nabucco este sprijinit de Comisia Europeana, care a desemnat, recent, un coordonator special, al carui rol va fi de a analiza conditiile ce trebuie indeplinite de catre Uniunea Europeana pentru a accelera procesul de constructie.
In proiectul Nabucco, in acest moment, sunt implicate companiile OMV Austria, MOL Ungaria, BOTAS Turcia, Bulgargaz Bulgaria si Transgaz Romania. Cele cinci tari implicate in constructia Nabucco au discutii cu alte companii, care vor sa se alature proiectului.
Scopul acestui proiect este conectarea si valorificarea rezervelor de gaze naturale din Zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu, cu pietele europene.
Cele cinci companii au semnat in data de 11 octombrie 2002 la Viena, un Acord de cooperare privind infiintarea unui 'Consortiu' in vederea efectuarii unui 'Studiu de Fezabilitate' privind crearea unei rute complet noua de transport a gazelor naturale din zonele de productie mai sus mentionate, prin construirea unei conducte pe teritoriul celor cinci tari si care sa aiba ca punct de plecare granitele Turciei cu Georgia si Iran, iar ca punct final nodul Baumgarten din Austria, nod important in care sunt colectate gazele rusesti care sunt tranzitate catre vestul Europei. De asemenea se va lua in calcul legarea la conducta de transport si a altor surse de gaze disponibile din zona (Siria, Irak, Egipt ).
Importanta acestui proiect a fost recunoscuta si de catre organismele comunitare prin includerea acestuia, de catre Comisia Europeana, in programul TEN (Trans European Networks) pe lista de proiecte prioritare. Aceasta includere presupune si finantarea de catre Comisia Europeana a 50 la suta din valoarea de realizare a studiului, restul de fonduri necesare fiind asigurat din fondurile proprii ale celor cinci companii.
Investitia totala in acest proiect este estimata la 4,4 miliarde euro, iar conducta va avea o lungime de 3.400 km si o capacitate de transport de 25-31 miliarde metri cubi pe an.