Romania si Grecia sunt ultimele dintr-un clasament privind prevenirea infectarii cu virusul HIV, accesul la ingrijiri medicale si drepturile pacientilor, potrivit unui studiu critic privind ingrijirile medicale acordate in tarile europene, publicat marti si citat de AFP, transmite Mediafax.
Numarul de bolnavi care au contractat virusul HIV este in crestere in toata Europa, ca si comportamentele sexuale ce implica riscuri.
Intr-un clasament de 29 de tari (UE, plus Norvegia si Elvetia), vizand in special preventia, accesul la ingrijiri medicale si drepturile pacientilor, trei tari se afla in frunte: Luxemburg, Malta si Elvetia.
Printre tarile cele mai populate, Marea Britanie se claseaza pe pozitia a noua, Franta pe locul 12, Germania, pe 13, Spania, pe 15 si Italia pe pozitia 27, in fata Greciei si Romaniei, ultimele din clasament.
"Numarul persoanelor care traiesc cu virusul HIV creste in toate tarile UE, in timp ce bugetele consacrate bolii au fost reduse in mai multe tari. Comportamentele sexuale neprotejate sunt o practica din ce in ce mai frecventa", afirma Beatriz Cebolla, responsabil de acest studiu.
"Strategiile specifice din mediul carceral sunt foarte putin aplicate, in special in tarile Europei de Est", spune ea.
Franta, de exemplu, "ar trebui sa faca un efort pentru introducerea de programe destinate reducerii raspandirii bolii in inchisori". Ea exceleaza in schimb in materie de preventie.
"Nici un Guvern nu pare sa cunoasca numarul real al locuitorilor infectati cu virusul HIV" si "exista inca mult de lucru", conchide la randul sau Johan Hjertqvist, presedintele organizatiei Health Consumer Powerhouse, o societate suedeza care a prezentat studiul.
La sfarsitul anului 2007, se estima ca aproximativ 800.000 de persoane traiesc cu virusul HIV in Europa, in crestere cu 8 la suta, fata de o estimare facuta anul precedent.
Numarul persoanelor bolnave de SIDA care au murit a scazut puternic dupa introducerea tratamentelor specifice, la mijlocul anilor '90.