2.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialRomânia şi Bulgaria aparţin Schengen, afirmă comisarul european Maros Sefcovic

România şi Bulgaria aparţin Schengen, afirmă comisarul european Maros Sefcovic

Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile şi trebuie să li se permită să intre în spaţiul Schengen, a declarat joi Maros Sefcovic, comisarul UE pentru Relaţii Interinstituţionale, aflat într-o vizită în Sofia la invitaţia Parlamentului bulgar, relatează site-ul Novinite.com, potrivit Mediafax.

 

Miercuri a fost prezentat ultimul raport asupra progreselor înregistrate de cele două ţări în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), în care Comisia Europeană (CE) a criticat Bulgaria pentru progrese reduse în reforma justiţiei.

“Comisia Europeană nu vede absolut nicio legătură între MCV şi aderarea la Schengen. Aceasta a fost poziţia noastră încă de la început şi am reiterat-o în numeroase rânduri”, a declarat comisarul slovac, aflat în Bulgaria la invitaţia Monikăi Panaiotova, preşedinta Comitetului pentru Afaceri Europene al Parlamentului bulgar.

Însă un grup de state ale Uniunii Europene (UE), în frunte cu Olanda, au blocat aderarea Bulgariei şi României la Schengen, în baza unor temeri legate de MCV, şi anume lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

“Trebuie să privim ultimul raport (CE) ca pe o evaluare tehnică care formulează câteva recomandări. O evaluare politică va fi prezentată în raportul din iulie”, a precizat Sefcovic.

“Noi salutăm progresele Bulgariei de până acum şi încurajăm eforturile ulterioare”, a subliniat comisarul UE pentru Relaţii Interinstituţionale şi Administraţie. El a adăugat că CE este deschis oricând să ofere consiliere şi asistenţă cu privire la reformele din statele membre.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă