32 C
București
luni, 23 iunie 2025
AcasăSpecialRomania risca sa piarda 2,5 miliarde de euro de la UE pentru...

Romania risca sa piarda 2,5 miliarde de euro de la UE pentru sectorul feroviar

Comisia Europeana ar putea sa aloce fonduri in valoare de circa 2,5 miliarde de euro pentru sectorul feroviar, insa banii vor putea fi folositi doar daca vor fi demarate proiecte pentru infrastructura feroviara, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Asociatiei Industriei Feroviare din Romania (AIF)

"Romania risca sa nu primeasca finantare europeana in sectorul feroviar pana nu demareaza proiecte pentru infrastructura feroviara" a declarat secretarul general al AIF, Stefan Roseanu.

Mai mult chiar, reprezentantii AIF si cei ai Comisiei Europene au fost categorici in a respinge orice proiect din domeniul feroviar atat timp cat Romania nu propune proiecte viabile care se incadreaza in Prioritatea 1.

"Totusi, o reanalizare a strategiei sectoriale nu este respinsa ci chiar agreata, astfel incat sa permita realizarea de investitii in infrastructura feroviara si in perioada de reanalizare a parametrilor tehnici si economici ai Coridorului IV Pan European", a spus Roseanu

Acesta sustine ca astfel s-au realizat, anul trecut, harti strategice de zgomot ale indicatorilor Lzsn si Ln (ce reprezinta indicatoare de zgomot asociat disconfortului general pe o perioada de 24 de ore si, respectiv, tulburarii somnului in perioada de noapte) pentru tronsoanele de cale ferata Bucuresti Nord – Chitila si Saligny – Palas si pentru statiile de cale ferata Arad, Simeria si Ploiesti Sud.

In acest sens, senior partner al Clubului Feroviar s-a referit la o evaluare nerealista a efortului financiar si anume ca inca din 2007 din fondurile POS-T in valoare de 2,5 miliarde de euro s-au cheltuit doar 300.000 de euro pentru proiectul de realizare a hartilor de zgomot. Acesta s-a mai referit si la grabirea etapei de realizare a proiectelor si pe teren nu numai pe hartie la calea ferata.

"Pentru calea ferata din Romania existe o cofinantare de pana la 85% de la UE si restul de 15%  bani de la bugetul de stat sau din surse proprii ale companiei. Comisia Europeana are disponibili pe perioada 2007-2013 peste doua miliarde de euro pentru calea ferata din Romania" a declarat, DG Regio din cadrul Comisiei Europene, Anastassios Bougas.

La randul sau, Roseanu a spus pentru NewsIn ca Guvernul Romaniei trebuie sa propuna strategia sectoriala tinand cont de resursele financiare de care dispune si de pasii necesari pentru cresterea sustenabila a tarii si nu pentru constructia retelelor europene. Mai mult chiar acesta sustine ca in cazul celor din urma, proiectele trebuie sa tina seama de standardele tehnice impuse prin directivele europene.

Reprezentantii AIF mai spus ca in urma unor discutii care au avut loc recent cu reprezentanti ai Comisiei Europene, atat in cadrul sedintelor in plen cat si in cadrul unor intalniri bilaterale, au fost identificate cateva probleme legate de atragerea fondurilor europene prin Programul Operațional Sectorial – Transporturi (POS-T). Potrivit lor, pentru proiectele feroviare, fondurile atrase prin POS-T nu sunt directionate apriori catre un proiect specific, cat spre un sector (in cazul nostru cel feroviar).

"Atat timp cat Prioritatea 1 a dezvoltarii Romaniei feroviare este considerata reabilitarea Axei Prioritare 22 (Coridorul IV Pan European) intreaga atentie este indreptata asupra atingerii standardelor de performanta stabilite la nivel european (viteza de circulatie a trenurilor de calatori de minim 160 km/h) si pe sectorul romanesc al Coridorului prin proiectul co-finantat cu fonduri POS-T. Refacerea studiilor de fezabilitate pentru sectiunile propuse la finantare a devenit imperios necesara in conditiile in care DG Regio nu are incredere in vechile rezultate", au mai spus reprezentantii AIF.

Rezumand, acestia sustin ca banii aprobati de la bugetul european nu implica acceptarea unor parametri tehnici ci finantarea activitatilor incluse in POS-T Prioritatea 1, iar in functie de redefinirea strategiei de dezvoltare a transportului feroviar la nivelul Guvernului Romaniei, fondurile existente in POS-T pot fi alocate si/sau pentru alte proiecte.

La acest moment, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii elaboreaza un nou Master Plan al Transporturilor, care va sta la baza fundamentarii aplicatiilor de co-finantare europeana prin fondurile gestionate de Comisia Europeana, respectiv DG Regio.

"Reprezentantii Comisiei Europene ne-au subliniat faptul ca fondurile DG Regio nu sunt legate de axele de transport europene, ci de strategia europeana si nationala de dezvoltare regionala in scopul reducerii decalajelor dintre regiunile mai dezvoltate si cele mai putin dezvoltate ale Uniunii Europene" a mai declarat Stefan Roseanu.

Cele mai citite

Apple, sub presiune să livreze un iPhone revoluționar

Apple se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a livra un nou model de iPhone care să capteze atenția consumatorilor, pe fondul...

Sondaj: Românii consideră că revenirea lui Donald Trump la Casa Albă este benefică pentru România și pentru pacea mondială

Un sondaj realizat recent de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) arată că românii se numără printre europenii care cred că revenirea lui Donald...

Europa în Alertă: Atitudinile față de Război se schimbă radical – nou sondaj ECFR

Un sondaj înainte de summitul NATO din 2025 indică sprijin solid în Europa pentru întărirea apărării — bugete militare majorate, reînarmare și serviciu militar...
Ultima oră
Pe aceeași temă