12.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomânia recunoaşte statalitatea Republicii Moldova

România recunoaşte statalitatea Republicii Moldova

România şi Moldova au semnat, luni, un Tratat de Frontieră, privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră, informează Mediafax.

Documentul a fost semnat, din partea României, de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, iar, din partea Republicii Moldova, de premierul Vlad Filat.

Autorităţile române nu au informat anterior în legătură cu evenimentul, anunţul privind semnarea acordului fiind făcut, în cursul zilei de luni, de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Acesta se află în România cu ocazia Summit-ului Dunării.

„Salut cu mare căldură semnarea Tratatului de frontieră dintre România şi Republica Moldova. Este un excelent exemplu al lucrurilor care pot fi realizate atunci când există un interes reciproc”, a apreciat Barroso, în contextul în care discuta despre iniţiativele regionale.

Preşedintele Traian Băsescu prefaţase acest eveniment încă din 17 octombrie. Atunci, şeful statului preciza că nu exclude posibilitatea încheierii cu puterea pro-europeană de la Chişinău a unui acord de reglementare a traficului la frontiera de stat cu Republica Moldova, „pentru a le lua comuniştilor argumentul cum că România ar vrea să acapareze R. Moldova”.

Ministrul Teodor Baconschi a menţionat că tratatul este „unul tehnic, finalizat după 11 runde de negocieri, fie la Bucureşti, fie la Chişinău, şi completează oportun cadrul juridic bilateral”.

De partea sa, profesorul Dan Petre, reprezentant al Institutului Diplomatic Român, spune, pentru România liberă, că „tratatul reglementează raporturile juridice între două state cu origine comună”.

„Este ultimul punct prin care recunoaştem şi susţinem statalitatea Republicii Moldova”, subliniază acesta.

Dan Petre consideră însă ca tratatul de frontieră nu exclude total posibilitatea unei viitoare reunificări între România şi Republica Moldova: „Şi cele două Germanii se recunoscuseră reciproc la sfârşitul anilor ’70”.

De asemenea – mai spune Dan Petre – tratatul reprezintă şi un răspuns al României în faţa ambiţiilor separatiste ale liderilor de la Tiraspol.

Cele mai citite
00:01:47

VIDEO. Prim-ministrul italian Giorgia Meloni spune că Europa trebuie să „găsească un echilibru și să-și realizeze un bilanț”

În urma alegerii lui Trump ca președinte al SUA, prim-ministrul italian Giorgia Meloni spune că Europa trebuie să „găsească un echilibru și să-și realizeze...

PSG intră în cursa pentru Viktor Gyokeres, starul lui Sporting Lisabona!

Viktor Gyokeres, atacantul suedez care strălucește la Sporting Lisabona, a atras atenția unor giganți europeni, iar cel mai recent club interesat de semnătura sa...

FCSB la același nivel cu Steaua ’86! Ce record au atins „roș-albaștrii” odată cu victoria din Europa League

FCSB a stabilit un nou record impresionant în Europa League, obținând cel de-al șaselea succes contra unei echipe campioane într-un singur sezon european, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă