13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia poate pierde 2000 de locuri de muncă și 200 de milioane...

România poate pierde 2000 de locuri de muncă și 200 de milioane de euro

Concurența economică dură dintre Statele Unite și China și suspiciunile legate de activitatea unor companii chinezești în Europa se reflectă și asupra țării noastre, riscând să afecteze grav economia României.

În acest domeniu, principala țintă a criticilor Statelor Unite este compania Huawei, iar România, ca membru NATO și ca partener strategic al SUA, este datoare să urmeze politica SUA. La nivel internațional, mesaje împotriva Huawei au fost lansate chiar de președintele Donald Trump, iar în ceea ce privește România, aceste mesaje au fost reluate de ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman.

Reacția părții chineze a reprezentat-o însă un comunicat transmis de filiala din România a companiei Huawei, care avertizează că România are beneficii economice și tehnologice substanțiale de pe urma prezenței sale aici. Subsidiara din România a companiei Huawei precizează că ea aduce o contribuție la Produsul Intern Brut al României (PIB) de peste 200 de milioane de euro pe an.

“Subsidiara locală a Huawei, prezentă în România de aproape două decenii, continuă să creeze valoare pe piața românească prin susținerea a mii de locuri de muncă direct și indirect și printr-o contribuție la PIB de peste 200 de milioane de euro pe an. Compania investește anual între 3 și 5 miliarde de dolari în cercetare și inovație”, precizează comunicatul Huawei.

“Pe piața românească, Huawei și-a început activitatea în 2003, înregistrând creșteri în fiecare an și reușind astfel să creeze peste 2.200 de locuri de muncă direct și alte 4.000 de locuri de muncă în rețeaua de parteneri. În 2018, potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics pentru Huawei, contribuția companiei la PIB-ul României a fost de 219 milioane de euro, dublu față de 2014. Valoarea taxelor și impozitelor plătite către stat s-a ridicat la 83 mil. euro în 2018, în creștere cu 50 la sută față de 2014, în termeni reali”, precizează aceeași sursă.
 
INTREBĂRI ESENȚIALE
 
Ce pierderi ar avea România dacă oprește colaborarea cu firmele din China?
Filiala Huawei din România a transmis că activitatea acestei firme a creat peste 2000 de locuri de muncă și aduce peste 200 de milioane de euro pe an la Produsul Intern Brut (PIB) al României.
 
Ce alte soluții 5G ar putea accesa România?
Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a explicat că există multe alte companii care oferă soluții 5G, cum ar fi Nokia, Ericsson și Samsung, iar una dintre aceste companii chiar produce echipamente 5G în România.
 
 

Adrian Zuckerman – Ambasador S.U.A. în Românis și Klaus Iohannis – Președintele României

 

„Poziția României este exact poziția exprimată și în memorandumul care a fost semnat anul trecut când am fost în vizită la președintele Trump. Noi ne dorim rețele sigure, rețele care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate, și dorim rețele care satisfac nevoia și a firmelor și a cetățenilor din România”
 
Klaus Iohannis,
Președintele României

 

 


 

 

“Un astfel de proiect de lege trebuie să detalieze criterii tehnice pentru identificarea măsurilor de securitate a anumitor produse. Niciodată un element politic nu a reuşit să securizeze un router sau un server. De aceea ar trebui ca acest proiect de lege să fie retras. Trebuie să vorbim de securitatea reţelelor 5G”
 
Zaharia Sergiu,
Chief Security Officer Huawei
 
 
Un proiect de lege privind implementarea tehnologiei 5G în România a fost publicat pe internet la data de 4 august iar ulterior, după punctul de vedere anti – Huawei exprimat de ambasadorul SUA la București, a fost discutat, la data de 24 august,  într-o dezbatere organizată de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Viitoarea lege ar impune ca producătorii de tehnologii, echipamente și programe software destinate utilizării în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, să fie autorizaţi printr-o decizie a premierului României, după obținerea unui aviz din partea CSAT.

Deși proiectul de lege nu face referire la China, analiștii economici semnalează că el este calea prin care România se alătură grupului de peste 30 de state, printre care Marea Britanie, Franța, Polonia, Cehia și țările scandinave, care au urmat politica SUA și au acceptat să restricționeze accesul companiilor din China la rețelele lor naționale 5G.

Evident că reprezentanții Huawei critică acest proiect de lege, pe motiv că ar fi prost construit.

“Acest proiect de lege este unul care nu conţine cuvântul tehnic. Complexitatea reţelelor 5G este una mare, iar un astfel de proiect de lege trebuie să detalieze criterii tehnice pentru identificarea măsurilor de securitate a anumitor produse. Niciodată un element politic nu a reuşit să securizeze un router sau un server. De aceea ar trebui ca acest proiect de lege să fie retras. Trebuie să vorbim de securitatea reţelelor 5G. Un echipament care intră în componenţa reţelei are mecanisme de securitate ce permit generarea cheilor criptografice, accesul utilizatorilor la serviciile de reţea şi echipamentelor de reţea, care nu sunt definite în acest proiect de lege. Acest proiect de lege, dacă înlocuim 5G, poate fi aplicat şi producătorilor din alte industrii”, a transmis, în cadrul dezbaterii din 24 august, Zaharia Sergiu, Chief Security Officer la Huawei România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă