Succesul deosebit al tarii noastre, care de putin timp a fost inclusa pentru prima data pe harta Antarcticii, alaturi de echipe prestigioase si vechi de cercetare din Australia, Germania, Franta, Rusia, SUA etc., a constituit un prilej pentru Academia Romana de a-l invita pe temerarul Teodor Negoita sa sustina o prelegere.
Asa se face ca ieri, la Academia Romana, dr. ing. Teodor Negoita, directorul Institutului Roman de Cercetari Polare, a facut o prezentare a modului in care tara noastra a ajuns sa deschida propia statie de cercetari in Antarctica, continuand astfel visurile celebrului Emil Racovita. De altfel, statia romana de cercetari stiintifice in Antarctica aminteste de celebrul savant roman, numindu-se “Law Racovita” si este amplasata pe Dealurile Larsemann, in partea de est a continentului.
“N-a fost chiar atat de usor sa incerci sa te afirmi in afara, alaturi de tari care lucreaza de zeci de ani in acest domeniu. Cu toata greutatea si dovedind foarte mare seriozitate, am reusit sa particip la diverse studii alaturi de alte echipaje si Romania a inceput sa fie mult mai bine vazuta. De altfel, la unele manifestari pe profil, de cateva ori am avut chiar cuvantul de deschidere, semn ca suntem apreciati si am avut si noi ceva de spus. Vom continua sa facem studii in Antarctica. Ne vom axa pe studiul schimbarilor climatice prin studierea izotopilor, cercetari medicale, protectia mediului, studii de biologie umana etc. ”, a spus ieri Teodor Negoita.
Studii de astronomie
In cadrul Programului Cercetare de Excelenta, Modulul I, Romania si-a propus sa instaleze in Antarctica un telescop robotic polar la statia de cercetari “Law Racovita”. Proiectul va fi realizat de catre Institutul de Cercetari Polare, Institutul Astronomic al Academiei Romane si INCDTIM Cluj-Napoca.
“Telescopul ne va ajuta sa incepem studii de astronomie. Foarte important este sa colectam meteoriti din Antarctica, considerat cel mai bun loc din lume, si sa-i aducem sa-i studiem in tara. Meteoritii ne pot spune foarte multe lucruri si pot fi surse de noi minerale si, in final, de noi tehnologii. De asemenea, studierea microorganismelor prelevate din Antarctica ne va putea da foarte multe indicii privind schimbarile climatice, ce s-a intamplat practic la marea glaciatiune. In privinta telescopului, rolul meu este de a stabili punctul in care sa fie amplasat, ceea ce se va in- tampla la expeditia pe care o vom organiza la finele acestui an”, a conchis cercetatorul.
Telescopul, adaptat mediului polar
Telescopul robotic va fi adaptat pentru activitatea in mediul polar. Executia modulului autonom se va efectua dupa studii, proiecte, testari de materiale si subansambluri in tara si in zona polara. Determinarile observationale vor fi stocate in baze de date, care apoi vor fi analizate si procesate in tara. Programele de observatii astronomo-geodezice vor fi efectuate prin intermediul comunicatiilor satelitare. Printre rezultatele proiectului privind telescopul robotic polar se numara: – contributie romaneasca la pro-gramul de cercetari polare cu prilejul Anului Polar International, care va avea loc intre 2007 si 2009 – extinderea cercetarilor astronomice romanesti in zonele cu cele mai bune conditii astroclimatice – zona Antarctica – constructia unor sisteme de comanda si control la distanta – achizitia de imagini astronomice de inalta definitie.