La doar o zi dupฤ ce în presa internaลฃionalฤ au apฤrut informaลฃii potrivit cฤrora Germania a cerut Rusiei sฤ-ลi retragฤ trupele din Transnistria, acelaลi lucru îl face ลi România, somând Moscova, într-un document oficial, sฤ-ลi evacueze militarii ลi muniลฃiile din estul Republicii Moldova, taxându-le drept o ameninลฃare la adresa ลฃฤrii sale. Astfel, pe aliniamentul Vest-Est, se întrezฤreลte o schimbare de ton, scrie în ediลฃia de vineri a Jurnalului de Chiลinฤu editorialistul Petru Bogatu, citat de Agerpres.
Marลฃi, cotidianul Nezavisimaia Gazeta de la Moscova a publicat articolul „Gambitul transnistrean al Angelei Merkel”, preluat în aceeaลi zi de agenลฃia oficialฤ de ลtiri a României „Agerpres”, în care se aratฤ cฤ Berlinul ar fi îndemnat Kremlinul sฤ renunลฃe la prezenลฃa sa militarฤ la Nistru în schimbul unui sprijin pentru iniลฃiativa preลedintelui rus privind un nou pact de securitate europeanฤ. Cu alte cuvinte, Merkel i-a propus lui Medvedev un târg. Ruลii sฤ plece din Transnistria, iar germanii, în replicฤ, vor accepta un dialog în vederea identificฤrii unei noi arhitecturi de securitate pe continentul european, menลฃioneazฤ articolul.
Autorul menลฃioneazฤ cฤ din acest moment „a intrat în joc” ลi România, care într-un document oficial se exprimฤ asupra necesitฤลฃii retragerii trupelor ruse din Transnistria. „Oficialitฤลฃile române au reacลฃionat prompt. Au intrat în joc exact în momentul în care urmau sฤ aducฤ mingea în faลฃa porลฃii adverse. Miercuri, la Bucureลti a fost fฤcutฤ publicฤ Strategia Naลฃionalฤ de Apฤrare a ลขฤrii (SNAT), în care, în special, se menลฃioneazฤ cฤ „staลฃionarea trupelor ruseลti în Republica Moldova, în apropierea graniลฃelor României, constituie o ameninลฃare la adresa securitฤลฃii naลฃionale””, potrivit ziarului cittat.
România se aratฤ ostentativ deranjatฤ de prezenลฃa militarฤ ruseascฤ ลi avertizeazฤ cฤ nu va mai sta cu mâinile în sân, subliniind apฤsat cฤ „înลฃelege sฤ se implice activ în promovarea unei soluลฃii care sฤ vizeze demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor si armamentelor staลฃionate ilegal”. Parcฤ se aude o altfel de voce dinspre Bucureลti, comenteazฤ autorul.
SNAT puncteazฤ fฤrฤ menajamente: „Trupele ruse sunt o ameninลฃare la adresa României”. Scurt ลi cuprinzฤtor. Cuvintele sunฤ tare ลi, oricum ai da, aduc un element nou în relaลฃia cu Rusia, potrivit aceluiaลi articol.
Acelaลi autor menลฃioneazฤ în articol interesul din ce în ce mai sporit al Occidentului în problema transnistreanฤ. „Cancelarul german profitฤ, pesemne, de un moment propice pentru a-l determina pe Medvedev sฤ cedeze la Nistru în schimbul unei considerabile asistenลฃe occidentale, menite sฤ contribuie la modernizarea Rusiei”, conform articolului citat.
Gestul Germaniei nu este deloc singular. Cu ocazia vizitei lui Dmitri Medvedev în Statele Unite, bunฤoarฤ, în ciuda eforturilor depuse de Barack Obama de a reseta relaลฃiile cu Moscova, preลedintele american, pentru prima datฤ în ultimele luni, a cerut fฤrฤ echivoc retragerea necondiลฃionatฤ a trupelor ruse de pe teritoriul georgian ca o condiลฃie prealabilฤ a participฤrii SUA la modernizarea Rusiei.
Poziลฃia Casei Albe rezoneazฤ cu cea a cancelarului german. Aceastฤ coincidenลฃฤ nu are cum sฤ fie accidentalฤ. Occidentul are nevoie de Rusia, dar ลi viceversa. În aceste circumstanลฃe, SUA ลi UE încearcฤ sฤ speculeze problemele Moscovei pentru a o determina sฤ fie, cel puลฃin, ceva mai loialฤ decât este acum.
Totuลi, aลa cum considerฤ reputatul politolog ลi directorul Programului Rusia-Eurasia din cadrul Consiliului german pe probleme de politicฤ externฤ, Alexander Rahr, citat de Jurnal de Chiลinฤu, este puลฃin probabil ca Rusia sฤ facฤ pânฤ la urmฤ concesii semnificative. În timpul apropiat, aceasta nu va ceda în ce priveลte teritoriile ลi domeniile de care ลฃine cu dinลฃii ลi care sunt vitale pentru autoidentificarea ei ca putere regionalฤ.
Partea bunฤ a ultimelor evoluลฃii este cฤ, în ecuaลฃiile politice ruso-occidentale, Republicii Moldova i s-a rezervat un rol aparte. Pentru a-ลi atinge obiectivele geostrategice, UE ลi SUA luptฤ pentru Republica Moldova. Noile împrejurฤri le silesc, vrând-nevrând, sฤ bage la înaintare România, fฤrฤ de care aceastฤ bฤtฤlie nu are sorลฃi de izbândฤ.
Bucureลtiul intrฤ în disputa directฤ cu Rusia pentru Republica Moldova pentru a crea Occidentului superioritate. Dar nu numericฤ, ci calitativฤ, concluzioneazฤ Jurnal de Chiลinฤu.