18 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăSpecialRomânia, felicitată de ONU pentru nediscriminarea romilor

România, felicitată de ONU pentru nediscriminarea romilor

România a prezentat la Geneva raportul periodic privind aplicarea Convenţiei internaţionale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (CERD) şi a fost felicitată pentru eforturile depuse în privinţa romilor. Susţinerea celui de-al 19-lea raport periodic al României a avut loc în perioada 9 – 10 august 2010. Raportul redactat de România a fost transmis Secretariatului în anul 2008. Conform procedurii Comitetului pentru eliminarea formelor de discriminare rasială, acest raport este singurul raport oficial considerat de ONU drept document de lucru, precizează MAE, citat de NewsIn.

Intervenţiile membrilor delegaţiei române au urmărit prezentarea evoluţiilor survenite de la momentul transmiterii raportului până în prezent (respectiv în perioada 2008 – august 2010). Eu au prezentat cadrul instituţional şi juridic privind combaterea discriminării din România, activităţile autorităţilor în vederea combaterii rasismului şi discriminării şi a proiectelor în acest sens. Raportorul şi membrii Comitetului au apreciat deschiderea şi spiritul de dialog ale delegaţiei române şi au solicitat elemente suplimentare referitoare la legislaţia naţională în acest domeniu sau la situaţii concrete din ţară.

Membrii Comitetului au apreciat eforturile depuse de România pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă romii, subliniind că aceasta este prezentă în toate statele europene şi că este necesară o abordare europeană şi combaterea politicilor discriminatorii ale „unor state europene”, în condiţiile în care romii sunt cetăţeni europeni, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii. Franţa va trebui să dea explicaţii miercuri şi joi privind politica faţă de romi Comitetului ONU. În 2005, Parisul a fost criticat deja pentru situaţia romilor, iar experţii ONU au apreciat că recomandările de atunci nu au fost urmate.

Comitetul a apreciat şi decizia Bucureştiului de a recunoaşte romii ca victime ale Holocaustului. De asemenea, România a fost felicitată pentru că delegaţia sa, prezentă la lucrări, a fost condusă de un reprezentant al minorităţii maghiare, ceea ce arată că minoritatea respectivă nu este marginalizată. Atât delegaţia României, cât şi membrii Comitetului au subliniat că aspecte cum ar fi autonomia teritorială nu fac obiectul Convenţiei pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială şi nu corespund mandatului Comitetului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă