Bazele militare americane din Romania si Bulgaria ar putea fi utilizate de catre aviatia Statelor Unite intr-un eventual atac impotriva Iranului, estima publicatia britanica "Sunday Herald", care citeaza site-ul novinite.com. La randul sau, site-ul bulgaresc preia o stire difuzata saptamana trecuta de cotidianul "Arab Times", potrivit careia SUA ar intentiona sa lanseze, pana in aprilie 2007, un atac militar impotriva instalatiilor petroliere si nucleare din Iran. "Arab Times" indica surse americane, fara sa le nominalizeze.
Romania este, alaturi de Bulgaria, "un element vital in scenariul atacarii Iranului", scrie "Sunday Herald". Conform ziarului britanic, "desfasurarea de forte militare in zona Marii Negre, coroborata cu trimiterea recenta a doua grupuri portavion in Stramtoarea Ormuz, pare sa arate ca presedintele George W. Bush nu mai are rabdare cu ambitiile nucleare iraniene si cu incalcarea de catre Teheran a rezolutiilor Consiliului de Securitate ONU".
Ziarul isi ia totusi precautiile necesare: "Daca relatarea din Bulgaria este o alarma falsa sau un eveniment strategic este greu de spus in acest moment". Însa, adauga publicatia, "tinand cont de pregatirile de la bazele americane din Italia si de intentia amplasarii unor instalatii antiracheta in Cehia si Polonia, evenimentele din Balcani par sa indice o noua etapa in razboiul lui Bush impotriva terorismului".
"Sunday Herald" se bazeaza pe informatiile oferite de novinite.com privind construirea in Bulgaria a unor rezervoare pentru realimentarea cu combustibil a bombardierelor strategice americane. "Pozitionarea de catre US Air Force a unor facilitati vitale de aprovizionare pentru bombardierele B-2 in locuri neobisnuite, inclusiv Bulgaria, demonstreaza perspectiva unui astfel de atac", il citeaza site-ul novinite pe Sam Gardiner, un ofiter al serviciilor secrete americane aflat la Sofia.
Conform acordului militar semnat in aprilie 2006, SUA pot folosi aeroporturile militare bulgare Graf Ignitievo, Novo Selo si Bezmer, iar pana in martie in Bulgaria vor sosi 3.000 de soldati americani. În Romania, Fortele aeriene ale SUA dispun de aeroportul Mihail Kogalniceanu.