22.9 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialRomania, din ce in ce mai nesigura: portofoliul Agriculturii, un vis prea...

Romania, din ce in ce mai nesigura: portofoliul Agriculturii, un vis prea mare

Theodor Stolojan, europarlamentar din partea PDL, a declarat ca Romania isi pastreaza optiunea pentru comisarul european pe Agricultura, dar a mentionat ca au aparut discutii privind si un alt portofoliu, anume cel pentru Extindere. Stolojan nu este primul oficial care admite, mai mult sau mai putin direct, ca Romania nu are mari sanse sa primeasca fotoliul de comisar european pentru Agricultura. Inaintea lui, Leonard Orban, comisarul european pentru Multilingvism, a avertizat ca "Romania trebuie sa se gandeasca si la alte portofolii pentru candidaturi in Comisia Europeana", sugerand in acest fel ca nu are prea mari sanse pentru preluarea celui mai banos domeniu al Uniunii Europene si explicand ca Romania doreste mentinerea actualelor politici agricole europene, in timp ce multe tari ale UE sunt pentru modificarea legislatiei europene in acest domeniu.

Functia de comisar al Agriculturii, detinuta de daneza Mariann Boel Fischer, este disputata de fostul vicecancelar austriac si ministru al Finantelor Wilhelm Molterer si de fostul ministru roman al Agriculturii Dacian Ciolos. Surse apropiate Comisiei Europene au explicat ca Romania nu are nici o sansa pentru portofoliul Agriculturii, in vreme ce premierul Emil Boc a declarat ca Romania isi mentine optiunea pentru acest portofoliu si ca beneficiaza de un angajament de sustinere reciproca in relatia cu diferite state membre in cadrul Comisiei Europene.

Boc spune ca Romania ar fi sustinuta in optiunea sa de Franta, Polonia, Germania si Italia. Deocamdata doar Franta si-a declarat oficial aceasta optiune. In schimb, Romania nu are inca un candidat oficial, de aceea conducerea de femei din PSD sustine ca Adrian Severin ar fi cel mai potrivit, dar prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan,  a precizat ca PSD nu a deschis subiectul Severin in cadrul negocierilor pentru postul de comisar european: "Nu au cerut asa ceva in coalitie".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă