-0.4 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialRomânia, debut cu victorie la Campionatul European de handbal feminin

România, debut cu victorie la Campionatul European de handbal feminin

Naţionala de handbal feminin a României a debutat marţi, cu victorie, în grupa A, la Campionatul European din Danemarca şi Norvegia, scor 30-26 (15-10), cu reprezentativa Spaniei, informează Mediafax.

Debutul partidei a fost favorabil ibericelor, care conduceau cu 2-0, după trei minute, răstimp în care România a ratat două atacuri consecutive. Neagu a spart gheaţa pentru echipa noastră, 2-1 (min. 5), pentru ca Vărzaru, cu trei reuşite consecutive să aducă România în avantaj, 4-3 (min. 8). Meciul s-a “încins”, urmând realizări spectaculoase, într-o luptă continuă pentru avantajul pe tabelă, 4-6 (min. 10), prima dată când tricolorele au mărit diferenţa la două goluri. Realizările pe contraatac ale fetelor antrenate de Radu Voina le-au descătuşat şi le-au adus încredere cu fiecare minut, obligând Spania să intre la time-out. “Putem călca meciul în picioare. Rămâneţi concentrate!”, le-a spus şi Radu Voina jucătoarelor României, dintre care s-a remarcat Ionela Stanca, cu patru goluri consecutive, 4-9 (min. 13). Până la pauză, România a ştiut să ţină de avantajul constant de 4-5 goluri, mai ales datorită apărării excelente, ieşind la vestiare cu 15-10.

Ambiţia handbalistelor tricolore s-a văzut şi în repriza secundă, chiar dacă au fost şi căderi în jocul lor. Nu au cedat niciun moment lupta cu Spania (11-19, min. 35, dar şi 19-22, min. 48), reuşind să-şi treacă în cont o victorie preţioasă la debutul la CE din Danemarca şi Norvegia. Fetele au primit aplauze la scenă deschisă, pentru combinaţiile cu pivotul Ionela Stanca sau realizările Cristinei Vărzaru.

Scor final, 30-26, iar România şi-a luat o dulce revanşă în faţa ibericelor, care au blocat drumul reprezentativei noastre spre fazele superioare la CM din 2009, dar şi CE din 2008.

Marcatoare:

România – Vărzaru 9 goluri, Stanca 7, Neagu 4, Şoit 3, Manea 2, Fiera 2, Elisei Ardean 1, Tivadar 1, Brădeanu 1.

Spania – Pena 6 goluri, Martin 5, Mangue 4, Pinedo 3, Begona Fernandez 2, Cuadrado 2, Aguilar 1, Beatriz Fernandez 1, Barno 1, Benzal 1.

Tot marţi, al doilea meci din grupa A este programat, de la ora 21.45, între Danemarca şi Serbia. Tricolorele vor juca următoarea partidă în grupa A, joi, cu Danemarca (ora 21.45), iar ultima din această fază, sâmbătă, cu Serbia (19.45).

Primele trei echipe clasate se vor califica în faza grupelor principale, în care nu vor avea loc meciuri cu formaţiile provenite din aceeaşi grupă preliminară, contând însă rezultatele directe din acea fază, în clasamentul iniţial. Primele trei clasate din grupele A şi B vor evolua în grupa principală I, iar primele trei clasate din grupele C şi D, vor evolua în grupa principală II (la datele 13, 14, 15 şi 16 decembrie). Din aceste două grupe principale se vor decide semifinalistele, adică formaţiile clasate pe primele două locuri, care vor juca încrucişat, în 18 decembrie. Învinsele vor disputa finala mică, iar învingătoarele din semifinale, vor evolua pentru medaliile de aur, ambele meciuri fiind programate în 19 decembrie, ultima zi a CE.

Partidele din faza grupelor principale se vor juca la MCH Multiarena (Herning, Danemarca), respectiv la Hakons Hall (Lillehammer, Norvegia), în timp ce semifinalele, finalele şi partidele de clasament final se vor derula în sala din Herning.

Echipa ţării noastre a obţinut cea mai bună clasare la CE din 2000, când a încheiat pe locul patru, turneul final găzduit chiar de România.

Primele trei clasate la CE din Danemarca şi Norvegia obţin automat calificarea la Campionatul Mondial din 2011.

Cele mai citite

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă