14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăRomânia Liberă - 140 de aniRomânia, condamnată la CEDO pentru un securist care și-a bătut soția până...

România, condamnată la CEDO pentru un securist care și-a bătut soția până a internat-o în spital. Nicolae Cămărășescu a fost cel care a condus operațiunea de distrugere a redacției RL în anii 1990

Statul român a fost criticat din nou de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi trebuie să plătească 9.800 euro către o femeie bătută de soțul ei. Autoritățile române au dat vina pe victimă pentru agresiunile partenerului său.

În iunie 2007, Angelica Bălșan, din Petroșani, în vârstă de 50 de ani, s-a internat în spital, după ce a fost bătută de soțul ei. Nu era prima oară, au povestit ulterior copiii ei. După externare, bărbatul a bătut-o din nou, iar ea a ajuns la spital cu ambulanța, după ce i-a spart nasul „cu un obiect tare”. Femeia s-a plâns autorităților în mod repetat, dar chiar și după ce a divorțat agresiunile au continuat. Din cei patru copii ai cuplului, fetele, adulte, le-au declarat polițiștilor veniți să cerceteze plângerile mamei lor că femeia bea și devine violentă, iar tatăl lor se apără. Ulterior, acestea au recunoscut, în instanță, că au mințit, sub amenințările părintelui.



În decembrie 2007, femeia a reclamat la Parchet că bărbatul a luat cei doi copii minori din casă și că a amenințat-o că o omoară, cerând protecție. Procurorul de caz a decis, însă, să-l amendeze pe bărbat cu 200 lei, spunând-i femeii că acuzațiile ei nu pot fi dovedite. Omul legii i-a comunicat Angelicăi Bălșan că soțul ei nu reprezintă un pericol social, pentru că ea a provocat bătăile, nu avea cazier și era pensionar. Femeia a mers mai departe și a cerut în instanță să se ia măsuri împotriva lui, să i se interzică să intre în apartament și să se apropie de ea. Tribunalul a respins cererea ei, achitându-l pe soț de acuzația de vătămare corporală.

În 2009, ea s-a adresat Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), cerând daune de 50.000 euro. Guvernul României a contestat solicitarea femeii, considerând-o lipsită de fundament şi argumentând că suma cerută este "excesivă".

Autoritățile române ignoră violența domestică

În decizia dată marți, CEDO a reținut că statul român a încălcat articolele 3 și 14 ale Convenției Drepturilor Omului, adică interzicerea tratamentelor inumane și degradante și interzicerea discriminării de gen.

„Autoritățile române au fost conștiente de abuzurile săvârșite de soțul doamnei Bălșan (…) și ar fi trebuit să ia măsuri pentru a împiedica repetarea actelor de violență. Exista un cadru legal în baza căruia autoritățile puteau acționa și doamna Bălșan l-a invocat în mod repetat. Totuși, Curtea a decis că doamna Bălșan a atras abuzurile. (…) O asemenea abordare a golit legea de semnificație, nerespectându-se standardele internaționale privind violența asupra femeilor și violența domestică. (…) Statisticile arată că violența domestică în România este tolerată și percepută ca normală pentru majoritatea oamenilor. Autoritățile nu au luat în serios fenomenul violenței domestice. Această pasivitate reflectă o atitudine discriminatorie față de doamna Bălșan, ca femeie”, a reținut Curtea, în decizia în care a condamnat România să-i plătească femeii 9.800 euro.

Decizia Curții poate fi contestată. 

Judecătoarea Iulia Motoc, de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a apreciat, pe contul său de Facebook, că este un caz important referitor la violența domestică în România.

”Caz important referitor la violenta domestica in Romania: In acest caz, CEDO a constatat incalcarea articolului 3 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului referitor la interzicerea tratamentrelor inumane sau degradante, apreciind ca autoritatile din Romania nu au protejat-o pe reclamanta intr-o maniera adecvata in fata violentei domestice. De asemenea, Curtea a constatat si incalcarea articolului 14 al Conventiei, referitor la interzicerea discriminarii, coroborat cu articolul 3, intrucat violenta in acest caz era bazata pe criteriu de gen”, a scris Iulia Motoc, pe rețeaua de socializare. 

Surse Rl: Angelica Bălșan, fosta soție a securistului care a orchestrat devastarea redacției României libere 

Conform surselor România liberă, Angelica Bălșan a fost, din 1979, până la divorțul pronunțat în 2008, soția lui Nicolae Cămărășescu, fost ofițer al Securității, din Direcția a II-a, care i-a condus pe mineri, în iunie 1990, în redacția ziarului ”România liberă”. Ei au devastat redacția și au agresat-o pe secretara lui Petre Mihai Băcanu. Cămărășescu, care a murit în ianuarie 2016, era cercetat în dosarul Mineriadei, pentru subminare a puterii de stat, subminarea economiei naționale și crime împotriva umanității.

Contactată de Rl, avocata Angelicăi Bălșan, Elena Medveș, nu a dorit să comenteze informațiile.



 
Speța Bălșan vs. România, relatată și de jurnaliștii BBC 
 
Cazul Bălșan v. România a fost relatat și de BBC News. Jurnaliștii britanici au scris că statul român a fost criticat de CEDO pentru eșecurile în protejarea victimelor violenței domestice.
 
”Statisticile oficiale arată că cei mai mulți români cred că violența domestică este normală. În anumite circumstanțe, 60 la sută o percep ca fiind justificată, reține Curtea. Asemenea atitudini, care sunt înrădăcinate din perioada comunistă, încep să se schimbe, iar guvernul a adoptat noi legi pentru a combate asemenea abuzuri. Totuși, nu există suficientă implicare pentru aplicarea legii, mai arată Curtea”, scriu jurnaliștii britanici. 
 
Alarmant: Un sfert din femei, bătute cel puţin o dată 

Peste 300 de femei și-au pierdut viața din cauza bătăilor mâncate în familie, în ultimii doi ani,. 25 la sută dintre românce au fost bătute cel puțin o dată de partenerul lor, iar 30 la sută dintre români cred că femeile sunt bătute și din vina lor, conform statisticilor oficiale. Din septembrie 2016, a intrat în vigoare Convenția de la Istanbul, pe care România a ratificat-o prin lege. Acum, autoritățile trebuie să armonizeze prevederile Convenției cu legislația națională, pentru a spori măsurile pentru protejarea femeilor și pentru pedepsirea agresorilor. 

89 de persoane sunt în prezent condamnate pentru infracțiuni conexe violenței domestice, în condițiile în care Poliția primește, anual, 20.000 de sesizări privind astfel de fapte grave, a dezvăluit săptămâna trecută România liberă. 


Cele mai citite

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....
Ultima oră
Pe aceeași temă